Маємо спочатку забрати своїх дітей в Росії, а потім подбати про їхні права і потреби - Зеленська

Маємо спочатку забрати своїх дітей в Росії, а потім подбати про їхні права і потреби - Зеленська

Укрінформ
Україна не просто має забрати своїх дітей у Росії, але й забезпечити потім їм увесь спектр необхідної допомоги і задоволення усіх потреб, серед яких однією з найважливіших є психологічна допомога.

Про це розповіла Перша леді України Олена Зеленська, виступаючи на конференції «Російська війна проти дітей» у Ризі, передає Укрінформ.

«Ми маємо, звісно, спочатку забрати своїх дітей в Росії, а потім подбати про їх потреби і права. Ми маємо зробити те, чого не роблять росіяни, - дбати про потреби, інтереси і права дитини. Тому що їх забирають з України, нехтуючи Женевською конвенцією, їх правами, нехтуючи усім, що мають дорослі їм гарантувати», - сказала Зеленська.

Вона висловила задоволення, що торік вдалося створити Міжнародну коаліцію країн щодо повернення українських дітей, яку очолює Канада. Наступна зустріч представників цієї коаліції відбудеться уже за два дні.

Однак після повернення дітей, зауважила Перша леді, одне з найважливіших завдань у роботі з дітьми покладається на Центр захисту прав дитини, який створений минулого року в Україні.

З кожною дитиною у цьому центрі працюють індивідуально, і кожна дитина після повернення одразу отримує там соціальну, психологічну і юридичну допомогу.

Читайте також: Зеленська закликала світ активніше долучитися до порятунку депортованих українських дітей

Зеленська зазначила, що найскладніше питання після повернення дітей - це що їм пропонує держава, особливо це стосується дітей, які виховувались у спеціальних закладах. «Ми не можемо повернути дітей до цих закладів, тим більше, що Україна зараз відходить від інституційного виховання дітей на користь сімейного. Тому нам потрібно зараз більше сімей і родин, які будуть здатні взяти дітей на виховання, потрібно більше заохочувати людей ставати батьками-вихователями», - підкреслила Перша леді.

І друге важливе завдання, за словами Зеленської, - це надання дітям психологічної допомоги, здійснення психологічної реабілітації. Діти, які повертаються, отримують таку допомогу в Центрі захисту прав дитини. Але вони мають бути під опікою спеціалістів довгий час, а в Україні таких спеціалістів зараз не вистачає, пояснила Зеленська. Тому зараз ведеться активна робота з підготовки таких спеціалістів, які б могли підхопити нові випадки, нових дітей.

«Як бачимо, роботи дуже багато. Тому дуже важливо, аби усі люди максимально мобілізувалися і розуміли, що наших дітей потрібно не тільки забрати, безпечно довезти, але й зробити все можливе, щоб дитина максимально легко могла вийти з того, що вона пройшла. Такі речі, які випали на долю дітей, не забуваються, але надана належним чином допомога, насамперед психологічна, здатна зробити так, що дитина зможе опанувати себе і далі жити нормальним повноцінним життям, пам’ятаючи свій досвід», - підсумувала Перша леді.

Читайте також: Історії депортованих українських дітей треба донести до всього світу - прем'єрка Латвії

Як повідомляв Укрінформ, агентство Reuters опублікувало масштабне розслідування про те, як російські посадовці та колаборанти викрадали українських дітей із тимчасово окупованих територій України.

За даними Єльського університету, понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років були незаконно вивезені до Білорусі з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Депортація українських дітей стала причиною для видачі 17 березня 2023 року Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордера на арешт уповноваженого президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової та самого Володимира Путіна.

Україна верифікувала понад 19 тисяч депортованих та/або примусово переміщених дітей. За два роки війни до України вдалося повернути лише 388 таких дітей.

Центр захисту прав дитини - це міжвідомчий центр для дітей, котрі стали жертвами злочинів чи були їхніми свідками, де відповідні фахівці можуть отримати інформацію від дітей та їхніх родин, провести медичне обстеження, зокрема, з криміналістичною метою, і надати необхідну терапевтичну допомогу.

Фото: Edgars Rinkēvičs / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-