Історії депортованих українських дітей треба донести до всього світу - прем'єрка Латвії

Історії депортованих українських дітей треба донести до всього світу - прем'єрка Латвії

Укрінформ
Історії українських дітей, які були примусово депортовані Росією та Білоруссю, мають бути донесені до всього світу.

Про це заявила прем'єр-міністр Латвії Евіка Сіліня під час онлайн-включення на відкритті міжнародної конференції "Війна Росії проти дітей", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава латвійського уряду зазначила, що злочини Росії проти України і примусова депортація українських дітей Росією і Білоруссю є не лише грубим порушенням міжнародного права, а й глибокою перевіркою гуманності цивілізованого світу.

Фото: Ministru kabinets / Government of Latvia
Фото: Ministru kabinets / Government of Latvia

Сіліня висловила солідарність із депортованими українськими дітьми і матерями і пообіцяла працювати над прискоренням можливості їхнього повернення на Батьківщину і покарання злочинців. 

"Після початку повномасштабного вторгнення 53 тис. українців знайшли прихисток у Латвії, а майже 5 тис. дітей навчаються у латвійських школах та дитсадках. Сьогодні на конференції ми почуємо сміливих дітей з України, які готові поділитися своїми історіями. Давайте слухати, давайте записувати, давайте підсилювати їхні голоси і доносити їх до всього світу", - закликала прем'єр-міністр Латвії.

Читайте також: Зеленська закликала світ активніше долучитися до порятунку депортованих українських дітей

Своєю чергою президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що країна готова робити все, що від неї залежить, для припинення російської окупації і повернення українських дітей.

Він зауважив, що Латвія взяла на себе зобовʼязання в рамках коаліції з понад 60 країн повернути українських дітей.

Фото: Edgars Rinkēvičs
Фото: Edgars Rinkēvičs

Рінкевичс висловив переконання, що потрібно вживати всі заходи для цього, нагадувати про цю проблему, щоб серед найбільш важливих політичних планів питання викрадених дітей залишалося у списку пріоритетів. 

«Міжнародна спільнота має докласти всіх зусиль для того, щоб домогтися визнання Росією і Білоруссю своїх злочинів. Видача міжнародного ордеру на арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової є першим кроком, але решту також мають притягнути до відповідальності», – сказав президент Латвії.

Він наголосив, що допоки Росія окуповує українські території, цивільні страждатимуть, права людини порушуватимуться.

Як повідомляв Укрінформ, уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Росія не надає жодних даних щодо українських дітей, яких туди вивезли, зокрема, про їхнє місцеперебування.

Читайте також: ПАРЄ закликала парламенти Європи визнати депортацію українських дітей воєнним злочином

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнних злочинах у вигляді незаконних депортації та переміщення населення, зокрема дітей, з тимчасово окупованої території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-