Як Росія викрадає українських дітей: на конференції в Ризі назвали шість сценаріїв

Як Росія викрадає українських дітей: на конференції в Ризі назвали шість сценаріїв

Укрінформ
Росія використовує щонайменше шість сценаріїв для переміщення українських дітей на свою територію.

Про це заявила Уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, виступаючи на конференції «Російська війна проти дітей» у Ризі, передає Укрінформ.

«Росія використовує щонайменше шість сценаріїв для переміщення українських дітей на територію РФ. Так, саме сценаріями послуговується Росія, тому що політика Російської Федерації дуже чітко спланована, і зрозуміло, що спрямована вона на геноцид українського народу через українських дітей», - сказала Герасимчук.

За її словами, серед російських сценаріїв викрадення українських дітей є те, що росіяни спочатку вбивають батьків, а потім вивозять дітей на свою територію, вилучають дітей безпосередньо з біологічної родини, відокремлюють від своїх родин під час так званих фільтраційних заходів, або створюють непридатні умови для життя дитини на окупованій території, а далі начебто добровільно пропонують батькам віддати дітей на так зване оздоровлення чи відпочинок, з якого вони не повертаються додому.

Фото: facebook/Дар'я Герасимчук
Фото: facebook/Дар'я Герасимчук

Ще одним сценарієм Росії, зазначила Герасимчук, є переміщення до РФ цілих спеціальних закладів, де проживали українські діти. При цьому росіяни проводять такі заходи в повному обсязі, не даючи можливості України вивезти своїх дітей на підконтрольну територію.

Читайте також: Зеленська закликала світ активніше долучитися до порятунку депортованих українських дітей

Крім цього, розповіла Уповноважена, росіяни також вивозять дітей на територію Білорусі і Росії після встановлення якогось фейкового діагнозу, якого насправді немає у дитини, але, за твердженням окупантів, «цей діагноз потребує лікування чи реабілітації не вдома». 

Як повідомляв Укрінформ, агентство Reuters опублікувало масштабне розслідування про те, як російські посадовці та колаборанти викрадали українських дітей із тимчасово окупованих територій України.

За даними Єльського університету, понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років були незаконно вивезені до Білорусі з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Депортація українських дітей стала причиною для видачі 17 березня 2023 року Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордера на арешт уповноваженого президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової та самого Володимира Путіна.

Україна верифікувала понад 19 тисяч депортованих та/або примусово переміщених дітей. За два роки війни до України вдалося повернути лише 388 таких дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-