У деокупованих та прифронтових громадах високі показники громадянської ідентичності

У деокупованих та прифронтових громадах високі показники громадянської ідентичності

Опитування
Укрінформ
У деокупованих та прифронтових громадах зросла динаміка самоідентифікації жителів як громадян України.

Про це свідчать результати дослідження «Культурні практики та потреби для відновлення населення у деокупованих та прифронтових громадах», проведеного соціологічною групою «Рейтинг», передає Укрінформ.

Як зазначалося, під час дослідження жителів восьми областей просили оцінити, наскільки вони відчувають себе громадянином України, мешканцем свого регіону, європейцем та радянською людиною.

«Ми спостерігаємо значні зміни в ідентичності громадян, особливо це стосується південно-східних регіонів країни. По-перше, зросла динаміка ідентифікації себе як громадянина України. Це позитивна зміна, яка відбулась під час повномасштабного вторгнення. Основною причиною, особливо це стосується окупованих територій, є порівняння українців з окупантами... І на даний момент ми фіксуємо одні з найвищих показників ідентифікації себе як громадянина України», — сказав заступник директора соціологічної групи "Рейтинг" Любомир Мисів.

Зокрема, згідно з дослідженням, середня оцінка відчуття себе громадянином України у Чернігівській області становить 9,3 з 10, Сумській — 9,2; Харківській — 9; Дніпропетровській — 8,9; Запорізькій — 8,8; Одеській — 8,6; Миколаївській — 9,4; Херсонській — 9,1.

За словами Мисіва, серед мешканців досліджуваних областей домінує регіональна ідентичність. «Якщо брати час до повномасштабного вторгнення і навіть до 2014 року, особливо це стосувалося територій Донбасу, південних територій, Криму, люди асоціювали себе з місцевістю. Вони не ідентифікували себе як громадяни країни. І ця крайова ідентифікація мала величезне значення з точки зору сепаратизму, підтримки Росії», — підкреслив він.

Середня оцінка відчуття себе мешканцем регіону в досліджуваних областях така: Чернігівська — 9,3 з 10; Сумська — 9; Харківська — 9,5; Дніпропетровська — 9,1; Запорізька — 9,4; Одеська — 9,3; Миколаївська — 9,6; Херсонська — 9,4.

Натомість оцінки відчуття європейської ідентичності посередні. Відносно вищий рівень його зафіксований у Сумській (4,3), Запорізькій (4,2), Миколаївській (4,1) та Херсонській (4,1) областях, у Чернігівській 4 з 10, найнижчий – в Одеській (3,4) та Харківській (3,6).

Читайте також: Майже 70% українців вважають, що нація гуртується

У незначної кількості респондентів ще фіксується відчуття радянської ідентичності, причому дещо частіше - серед старшого населення та тих, хто спілкується російською. Найменша радянська ідентичність у Сумській області (1,4), більша - в Одеській (2,3) та Запорізькій (2,1). У Чернігівській області цей показник становить 1,6 з 10; у Харківській — 1,9; Дніпропетровській — 1,9; Миколаївській — 1,7; Херсонській — 1,7.

Кількісний етап дослідження проводився у період з 17 листопада до 4 грудня 2023 року. Опитано 3200 респондентів (по 400 респондентів на кожну область) віком від 18 років. Вибірка репрезентативна за віком, статтю та типом поселення. Статистична похибка вибірки не більше 4,9% для кожної з областей.

Опитування проводилося методом face-to-face.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-