З 1 березня допомогу на проживання отримуватимуть найбільш вразливі категорії переселенців

З 1 березня допомогу на проживання отримуватимуть найбільш вразливі категорії переселенців

Укрінформ
У наступному місяці виплати на проживання отримають всі внутрішньо переміщені особи, яким допомога була призначена до 1 лютого. А з 1 березня виплати будуть продовжені найбільш вразливим категоріям переселенців.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики України.

«26 січня уряд прийняв розроблену Мінсоцполітики постанову про продовження виплат на проживання для ВПО. Виплату допомоги всім ВПО, які отримували її до 1 лютого, автоматично буде продовжено до 1 березня (без додаткового звернення). Крім того, з 1 березня 2024 року виплати для ВПО буде продовжено для більшості нинішніх отримувачів виплат – тих ВПО, які належать до найбільш вразливих категорій громадян», - йдеться в повідомленні.

Так, з 1 березня виплати автоматично продовжуються ще на 6 місяців для категорій ВПО, які не мають можливості працювати: пенсіонерів, у яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність); осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворих дітей; дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

Читайте також: У Раді створили робочу групу з вирішення житлових питань ВПО

У міністерстві зауважують, що отримати продовження виплат зможуть й інші ВПО, якщо особисто звернуться за перепризначенням допомоги починаючи з 1 лютого 2024. Тим, хто відповідає критеріям постанови, і хто звернеться з новою заявою у лютому-березні 2024, допомога призначатиметься і виплачуватиметься, починаючи з 1 березня.

За новими умовами, на виплати можуть розраховувати родини, розмір доходу в яких не перевищує 9 444 грн на одну особу. Також на 6 місяців можуть бути продовжені виплати для родини з дітьми до 14 років, які не мають змоги відвідувати виховні та навчальні заклади або навчання відбувається в гібридному форматі, через що батьки не мають можливості працювати.

Буде продовжена допомога і таким родинам, у яких один з членів сім'ї доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або тяжко хворою дитиною.

Крім того, допомога буде продовжена малолітнім дітям, які прибули без супроводу батьків, та вагітним жінкам (починаючи з 30 тижня вагітності).

Читайте також: Уряд виділив майже 40 мільйонів на покриття витрат із розміщення переселенців

У Мінсоцполітики наголошують, що ухвалені зміни мають сприяти стимулюванню внутрішньо переміщених осіб працездатного віку до працевлаштування.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів продовжив на місяць виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, у яких закінчився у січні шестимісячний період отримання такої допомоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-