Проблеми із доступом до води мають близько 14 мільйонів українців - експерт

Проблеми із доступом до води мають близько 14 мільйонів українців - експерт

Укрінформ
Внаслідок повномасштабного вторгнення майже 14 мільйонів українців мають ускладнення із доступом до води та санітарії.

Про це під час круглого столу в Укрінформі «Екологічна безпека України: національний та міжнародний вимір» розповів директор Інституту водних проблем і меліорації Михайло Яцюк.

«Сьогодні через російську агресію, за нашими оцінками, 14 млн людей мають проблеми із доступом до води та санітарії. Гуманітарні катастрофи такі як в Маріуполі будуть загострюватися, враховуючи техногенні загрози забруднень, а також враховуючи, що рівень доступу до води та санітарії в зоні бойових дій та навіть прилеглих територій дуже низький», - сказав Яцюк.

Читайте також: В Україні розслідують 280 справ щодо воєнних злочинів РФ проти довкілля

Він наголосив, що в умовах повномасштабної агресії відбулася трансформація економіки, переміщення населення та промислових підприємств, що теж несе навантаження на водні ресурси.

Крім того, директор Інституту водних проблем і меліорації нагадав про вплив підриву Каховської ГЕС на водозабезпечувальну систему східного та південного регіонів.

«Через підрив Каховської ГЕС 4 млн людей не мають постійного водозабезпечення. Це - Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська, Донецька області та Автономна Республіка Крим. І зараз наш інститут та інші науковці працюють над вирішенням цієї проблеми, шукаючи нові джерела водозабезпечення. Одними з таких резервів можуть бути Дунай та Полісся, якщо зробити його водорегулятором, як це було раніше», - резюмував експерт.

Читайте також: Спалахів холери вдалося уникнути - МОЗ про наслідки теракту на Каховській ГЕС

Як повідомлялося, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів оцінило наслідки для довкілля від застосування росіянами на фронті хімічної зброї та завдану шкоду природі за майже два роки повномасштабної війни у 2,2 трлн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-