Вулична злочинність від початку війни знизилася на 20-30% - Вигівський

Вулична злочинність від початку війни знизилася на 20-30% - Вигівський

Укрінформ
Від початку повномасштабного вторгнення РФ вулична злочинність в Україні знизилася на 20-30%.

Про це в інтерв’ю «РБК-Україна» повідомив голова Нацполіції Іван Вигівський, передає Укрінформ.

«Під час війни знизилась на 20-30% вулична злочинність. В тому числі завдяки комендантській годині, а також присутності поліції на вулицях. Вулична злочинність стала меншою практично по всіх регіонах», - сказав він.

Водночас, за словами Вигівського, загальна кількість зросла злочинів, у тому числі тяжких і особливо тяжких. Це пояснюється, зокрема, змінами в законодавстві.

«Раніше прості крадіжки кваліфікувалися як нетяжкі злочини, а зараз, як скоєні в умовах війни, вони вже є тяжкими. По-друге, під час війни ми документуємо воєнні злочини. З початку війни ми задокументували їх понад 111 тисяч, і всі вони зараховуються у загальну структуру злочинності», - заявив голова НПУ.

Він зазначив: попри те, що загальна кількість злочинів зросла, криміногенна ситуація не змінилась і залишається контрольованою.

Читайте також: Мобілізація поліцейських може позначитися на криміногенній ситуації в країні - Вигівський

«Стосовно латентних злочинів – це ті злочини, які ми самі виявляємо. Це в першу чергу незаконний обіг наркотиків, зброї та вибухівки. Ми в рази більше стали їх документувати і розкривати. Тому вони також формують ріст реєстрації злочинів», - пояснив Вигівський.

Керівник Нацполіції поінформував, що правоохоронці стали вилучати набагато більше зброї: тонни вибухівки, мільйони патронів, тисячі гранат, пістолетів.

При цьому поліція зараз не забирає у громадян зброю, яку їм роздавали на початку повномасштабної війни.

«Триває війна, і зі зброєю люди почуваються безпечніше. Є законопроект, щоб провести реєстрацію цієї зброї і облікувати її. Щоб громадянин прийшов, зафіксував її. Після чого зброя буде відстріляна, облікована та повернена громадянину. А вже після закінчення війни протягом 90 днів буде необхідність її здати. Якщо не здав – тоді вже кримінальна відповідальність», - сказав Вигівський.

Читайте також: Поліцейські не будуть ходити і роздавати повістки - Вигівський

Відповідаючи на запитання, чи думали у НПУ про те, щоб пропонувати грошове винагородження за це, він констатував, що такого ресурсу немає.

«Це, звісно, мотивація. Інша мотивація – залишати зброю громадянам, але робити її не вогнепальною, вихолощувати її. Звісно, зброя на руках – це одна з проблем. Ми, буває, вилучаємо колосальні об'єми. Нещодавно вилучили в Миколаєві у одного фігуранта арсенал цілий. Там була навіть бойова частина від «Шахеда». Люди навіть таке приносять собі додому», - розповів голова Національної поліції.

Як повідомлялося, за минулий рік Нацполіція вилучила 16 798 мін, запалів, вибухових пристроїв і 2935 кг вибухових речовин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-