Зареєстровані чотири провадження щодо прихованої зйомки працівників Bihus.Info - голова Нацполіції

Зареєстровані чотири провадження щодо прихованої зйомки працівників Bihus.Info - голова Нацполіції

Укрінформ
Стосовно прихованої зйомки працівників Bihus.Info поліція зареєструвала чотири провадження.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив голова Національної поліції Іван Вигівський.

«Одне провадження у Служби безпеки. Друге провадження - навіть не одне, а звернулося до нас 4 представники від Bihus, ми зареєстрували 4 провадження за статтею 182 - порушення недоторканності приватного життя. Фактично, вони внесені на вихідних, п’ятниця-субота. Заплановано ряд слідчих дій. Bihus опублікував, що Служба безпеки вже певні слідчі дії провела. Ми також скоординуємо наші дії і будемо рухатися», - сказав Вигівський.

Він також поінформував, що у справі про перешкоджання роботі журналіста-розслідувача Юрія Ніколова встановлені 4 безпосередні учасники, зараз проводяться слідчі дії, оглядаються телефони.

Як повідомляв Укрінформ, 15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив, що невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами «ухилянт», «зрадник».

Читайте також: Одеська журналістка знайшла «прослушку» у своєму авто

Після інциденту телеграм-канал «Карточный Офіс» опублікував допис, в якому повідомлялося, що нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили телеграм-канали «Вертикаль» та «Джокер».

16 січня були опубліковані приховані зйомки, де видно, що нібито журналісти Bihus.Info вживають заборонені речовини.

Того ж дня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

17 січня в СБУ повідомили про відкриття кримінального провадження за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки представників проєкту Bihus.Info за ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

Читайте також: Комісія з журналістської етики вважає тиск на розслідувачів загрозою для демократії

Журналісти та медіа, учасники Медіаруху, закликали Президента Володимира Зеленського засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Зеленський наголосив на неприпустимості будь-якого тиску на журналістів.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин готує звернення до правоохоронних органів щодо тиску на незалежні ЗМІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-