Реформу шкільного харчування починають впроваджувати у громадах

Реформу шкільного харчування починають впроваджувати у громадах

Укрінформ
Перший у цьому році форум щодо впровадження реформи шкільного харчування відбувся у Чернігові.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента, передає Укрінформ.

До учасників заходу звернулася перша леді Олена Зеленська.

«Зараз, під час війни, нагодувати корисно та якісно не менш важливо, ніж зігріти чи побудувати укриття. Все це – частина безпеки та наснаги дітей. Разом ми вже багато реалізували: розробили й затвердили Стратегію реформи до 2027 року. Оновили законодавчу базу, і зараз маємо прозорі та зрозумілі механізми впровадження змін. Модернізуємо кухні та їдальні у школах та садочках. А менш як місяць тому, у кінці грудня, закінчилося будівництво першої в Україні фабрики-кухні. Підвищуємо кваліфікацію кухарів, запускаємо в роботу кулінарні хаби, розробляємо навчальні програми, формуємо спільноту агентів змін», – сказала дружина Президента.

За її словами, тепер настає етап впровадження реформи на місцях, у громадах. «І це – найважливіший етап. Саме від вас – від громад та мешканців, місцевого керівництва та керівництва шкіл – залежатиме, чи стануть такі важливі зміни реальністю. Чи зможемо ми разом забезпечити нашим дітям однаковий доступ до поживної та якісної їжі і в маленькому селі, і у великому місті», - наголосила перша леді.

До регіонального форуму долучилися представники проєктного офісу реформи шкільного харчування, профільних міністерств та державних структур, зокрема Міністерства освіти, Міністерства інфраструктури, ЦЗО ДУ «Професійні закупівлі», Антимонопольного комітету. Вони презентували свої напрацювання, успішні приклади впровадження змін, подальші кроки та плани.

Читайте також: Зеленська обговорила з новим головою представництва ЮНІСЕФ в Україні проєкти фонду

Учасники заходу обговорили актуальні питання, пов'язані з удосконаленням процедури закупівель, вибором нових моделей харчування, контролю якості харчування дітей, модернізацією харчоблоків та іншими аспектами реформи.

«Важливо, щоб кожен із тих, хто на місцях втілює реформу, відчував її як власний проєкт, свою особисту справу. Тільки так і має бути, адже вона про безпеку та збереження наших дітей. Тому постійно нагадую, що ми готуємо не просто шкільні обіди, а сьогоднішню стійкість і здорове майбутнє. І не тільки для нинішніх школярів, а для всієї країни, всього суспільства, самих себе», – заявила Зеленська.

До кінця лютого ще у семи областях мають відбутися такі зустрічі.

В ОП нагадали, що протягом 2023 року за участю команди проєктного офісу реформи шкільного харчування було організовано та проведено 11 форумів, присвячених реалізації Стратегії реформи шкільного харчування в регіонах. Заходи відбулися в Одеській, Полтавській, Тернопільській, Хмельницькій, Київській, Вінницькій, Дніпропетровській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Закарпатській та Львівській областях.

Як повідомляв Укрінформ, реформа шкільного харчування стартувала в Україні у 2020 році з ініціативи дружини Президента Олени Зеленської.

На оновлене шкільне меню заклади загальної середньої освіти перейшли з 1 січня 2022 року.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-