Українці вистоять, якщо опір ворогу залишатиметься всенародним - група «Першого грудня»

Українці вистоять, якщо опір ворогу залишатиметься всенародним - група «Першого грудня»

Звернення
Укрінформ
Українці мають перетворити біль і розчарування 2023 року зі слабкості на силу, повернути собі віру й надію та усвідомити, що зможуть вистояти у розв’язаній Росією війні лише за умови, що опір залишатиметься всенародним.

Про це йдеться у зверненні Ініціативної групи «Першого грудня» до українців, передає Укрінформ.

«2023-й рік став для багатьох українців не лише роком болю, а й роком певного розчарування. Зруйнувалася казка у швидку перемогу, в яку чимало українців чомусь повірили, не розуміючи реалій поля бою. Болюча, нелюдяна, кривава і брудна реальність війни стала такою голосною, що цю казку розчавила; але зі зникненням ілюзії у багатьох зникла й надія та віра. А без них ми не виживемо», - наголосили автори звернення.

Вони зазначають, що віра й надія наближають до мети, натомість зневіра «переводить її в імлисту даль».

«Якщо ми цього не усвідомлюємо, то стаємо безвольними іграшками чужих примхливих новин. І тоді нам стає кепсько. Це - помилка перша, згідно з приповідкою "не зачаровуйтеся і не будете розчаровані"», - підкреслюється у зверненні.

Як наголошують у групі «Першого грудня», нині важливо поглянути на проблеми з іншої перспективи. І виявиться, що дотеперішні слабинки українців за певних умов можуть стати джерелом сили.

«Одвічним лихом України була «отаманщина», тобто небажання українців вписуватися в командні вертикалі. Проте саме ця риса вивільнила сьогодні на фронті ініціативу низових командирів. Тобто стала вона не запереченням, а доповненням керівних вертикалей - і від цього ЗСУ стали сильнішими», - зазначається у зверненні.

Читайте також: Ми переможемо тільки тоді, коли ця війна буде війною всього народу, а не лише війська - Група "Першого

За словами його авторів, попри залишковий патерналізм, коли значна частина суспільства все ще покладає відповідальність за свою долю на «верхи», є в Україні здоровий кістяк, який творить чудеса самозарадності. Це, зокрема, різні складові громадянського суспільства, громадські організації, волонтери, капелани, жертовні бізнесмени, зброярі, рятувальники, медики.

«Сьогодні, коли туман низин знову оповив душі зневірених, саме від креативної та ініціативної частини суспільства залежить, як швидко та ефективно буде знайдений вихід з новопосталих глухих кутів. Творчий потенціал України неймовірний - йому тільки треба всіляко сприяти», - підкреслили у групі.

Зазначається, що українське суспільство багато пережило та досягло, втім, не завжди готове осягнути, що майбутнє до кінця не визначене, і його можна змінити. Міцна віра спирається на цінності, а усвідомлення їх приходить через боротьбу та випробування.

Читайте також: В Україні словом 2023 року стала «мобілізація»

«Отож ми маємо наш біль і розчарування перетворити зі слабкості на силу. Винести з них уроки зрілості. Маємо зрозуміти, що війна – не шоу, а наше військо – не футбольна команда. Ми не є лише глядачами футбольного матчу; кожен із нас є атомом більших молекул, з яких складається тіло українського війська. Якщо ти не у війську - допомагай війську чим можеш. Пожертвами, волонтерством. То́му, хто не пройшов через жах, важко зрозуміти тих, хто пройшов через нього; але навіть попри це ми можемо бути єдиним тілом, кожна частинка якого працює на одну мету: захистити свою землю, захистити нашу свободу і наші життя», - наголошується у зверненні до українців.

Як підкреслили учасники групи «Першого грудня», українці зможуть вистояти «тільки якщо опір цьому темному російському мороку залишатиметься всенародним».

«Кожен з нас, десятків мільйонів українських громадян, хоч де ми знаходимося, повинен відчути і зрозуміти, що без активної й самовідданої особистої участі в боротьбі перемога неможлива», - наголошується у зверненні, яке, зокрема, підписали Ольга Айвазовська, Оля Гнатюк, Володимир Єрмоленко, Євген Захаров, Йосиф Зісельс, Мирослав Маринович, Олександра Матвійчук, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

Як повідомлялося, Ініціативна група «Першого грудня» - об'єднання, створене 2011 року, у 20-ту річницю референдуму за незалежність України відомими інтелектуалами та громадськими діячами. 

Учасниками групи "Першого грудня" були громадський діяч і меценат Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, філософ та академік Мирослав Попович, шістдесятник Євген Сверстюк. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-