Одеські волонтери вже передали на фронт понад 100 човнів та 46 автівок

Одеські волонтери вже передали на фронт понад 100 човнів та 46 автівок

Фото
Укрінформ
Волонтери з ГО «Суспільство та історична спадщина» з початку повномасштабного вторгнення передали українським захисникам 46 автівок, 101 човен та 15 тис. комплектів форми.

Про це Укрінформу розповів директор ГО «Суспільство та історична спадщина» - волонтер та історик Олександр Бабіч.

ГО «Суспільство та історична спадщина» було засновано ще в 2019 році, його діяльність орієнтувалася на збереження одеської історії. З початком повномасштабного вторгнення ГО опанувало й волонтерську роботу, адже сам Олександр Бабіч допомагав військовим ще з 2014 року.

Тоді він за власні кошти закуповував бійцям форму, рюкзаки, медикаменти, оптику для снайперських комплексів тощо. Гроші Бабіч збирав через соцмережі а також на екскурсіях по Одесі від турбюро «Тудой сюдой», власником якого він є і понині.

«Я виходив на екскурсію, казав, що отримані за неї кошти підуть на закупку спорядження для бійців. Потім за чеками робив звіт - скільки та на що витратив», - розповідає волонтер.

Першу автівку на фронт Бабіч також передав за часів АТО.

«Зателефонувала знайома та запропонувала віддати бійцям «Волгу». Наступного дня я вирушив за автівкою в одне з селищ під Одесою. «Волга» була «зарита» по осі в курячий послід, але ми з друзями її відчистили та «камуфлювали» у колір хакі. Зрештою зелено-бурий «пєпєлац» відправилася служити підрозділу морпіхів», - згадує Бабіч.

Читайте також: У Херсоні волонтери за рік випекли понад 130 тисяч паляниць

Коли почалося повномасштабне вторгнення він вивіз родину за кордон та повернувся в Одесу одразу з першою допомогою - такмедом, який передали волонтери з Будапешту.

«На виїзд стояли шалені черги у 20 км. Я був єдиним, хто заїжджав в Україну», - розказує Бабіч.

По поверненню волонтер спільно зі своїм товаришем, польським письменником Борисом Тинкою, почав організовувати доставку допомоги з Польщі.

«Борис - відомий письменник. В перший день війни він з моєї кухні дав інтерв’ю багатьом польським виданням та розказав, що саме коїться в Україні, та яка допомога потрібна. Після цього ми почали зустрічати по 3-4 автівки з формою, акумуляторами, повербанками та засобами гігієни щотиждня та передавати допомогу на фронт», - розказує Бабіч.

Одеські волонтери вже передали на фронт понад 100 човнів та 46 автівок / Фото: Олександр Бабіч, Фейсбук

 

У квітні 2022 року до його команди долучилися партнери по турбізнесу, які вирвалися з окупації в Херсоні.

«Я пригнав учора 46-у автівку для ЗСУ. В минулому році ми передали бійцям 101 моторний човен. Також ми привезли понад 15 тис. комплектів форми. Ми купуємо всі ці речі за рахунки донатів. Ми розібралися, що таке тактична медицина та почали збирати аптечки. Ми передали їх понад 3 тис. Також ми передали понад 6 тис. турнікетів, безліч спальників та карематів», - повідомив Бабіч.

Читайте також: На Чернігівщині батьки загиблого воїна придбали військовим дві автівки

За його словами, багато запитів за складністю виконання до них надходить «із зірочкою».

«Бійці попросили глушник для складної снайперської гвинтівки Barrett. Знайти його можна було лише в США, але вільно купити та вивезти глушник звідти неможливо. Ми знайшли креслення від цього обладнання та поїхали на наш завод «Мікрон» до дідів-токарів, які і змайстрували глушник. Вийшов надскладний вироб з титану, спочатку снайпери не повірили, що таке взагалі можливо, адже Barrett - це Lamborghini у світі зброї. Пристрій працював відмінно», - додав Бабіч.

Волонтер зазначив, що наразі суспільство фінансово виснажилося і допомоги стає менше.

«Але якщо волонтери припинять свою діяльність - нас всіх вб’ють. А я дуже не хочу бути мертвим, тим паче від рук якогось росіянина чи бурята. Щоб вижила країна - кожен повинен робити свою мурашину роботу та нести свої гілочки у вогонь Перемоги», - резюмував Бабіч.

Як повідомлялося, одеські волонтери створили сайт Ukraineaidmanual з інформацією про різноманітні тактичні та військові товари, які необхідні українським захисникам на передовій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-