Вбивство письменника Вакуленка і трьох цивільних: справу направили до суду

Вбивство письменника Вакуленка і трьох цивільних: справу направили до суду

Укрінформ
У Харкові завершили спецрозслідування щодо підозрюваних у вбивстві дитячого письменника Володимира Вакуленка та ще трьох чоловіків.

Про це повідомила у Фейсбуці пресслужба Харківської обласної прокуратури, передає Укрінформ.

«Затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно двох російських військовослужбовців за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 27, ч. ч. 1, 2 ст. 28, ч. ч. 1, 2 ст. 438 КК України). Обвинувачені перебувають у розшуку. Їх судитимуть заочно у Дзержинському районному суді Харкова. Окупантам загрожує довічне позбавлення волі», - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, окупанти двічі забирали з дому письменника, вперше - разом із неповнолітнім сином, який має аутизм. Після тортур Вакуленка застрелили.

Наказ дав командир роти «Лев», а безпосередньо розстріляв українця з пістолета Макарова – «Удод».

«Вакуленко помер на місці. Його тіло з документами було знайдено вздовж дороги поблизу АЗС, розташованій на автошляху з м. Ізюм у напрямку с. Капитолівка», - зазначили у відомстві.

Окупантам інкриміновано вбивства ще трьох цивільних чоловіків. Серед них - колишній учасник АТО та двоє чоловіків, яких російські загарбники затримали у лісі, коли потерпілі збирали шишки для розпалювання самовару та приготування чаю.

Читайте також: СБУ ідентифікувала трьох загарбників, які вбили українського патріота на Харківщині

«Людей утримували у погребі в антисанітарних умовах, без світла, а також систематично били палками по всьому тілу. Обвинувачених не зупинило навіть те, що одному з чоловіків було 76 років та він ледве пересувався. Після жорстоких тортур окупанти відвезли всіх трьох потерпілих до лісу у Капитолівці. Як і з вбивством Володимира Вакуленка, командир роти наказав своєму підлеглому на прізвисько «Удод» застрелити чоловіків. Експертизами встановлено, що двоє загиблих були вбиті пострілами з пістолета Макарова. Третього потерпілого окупанти забили ногами та руками до смерті», - розповіли у прокуратурі.

Як повідомлялося, 24 листопада минулого року поліція назвала імена підозрюваних у вбивстві письменника Вакуленка та ще трьох цивільних чоловіків під час окупації села Капитолівка Ізюмського району. Це Владислав Нескородьєв і Сергій Удоденко з Луганщини, які вже мали судимості за крадіжки та злочини, пов’язані з наркотиками.

У Капитолівці, рідному селі вбитого письменника, окупанти влаштували катівню в приватному будинку та тероризували все населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-