У рідному селі вбитого письменника Вакуленка росіяни влаштували катівню - поліція

У рідному селі вбитого письменника Вакуленка росіяни влаштували катівню - поліція

Фото
Укрінформ
У Капитолівці Ізюмського району, рідному селі вбитого письменника Володимира Вакуленка, окупанти влаштували катівню в приватному будинку та тероризували все населення.

Про це розповіли на брифінгу заступник начальника ГУ Нацполіції в Харківській області - керівник слідчого управління Сергій Болвінов і один із потерпілих Євген Я., передає кореспондент Укрінформу.

“Ці двоє підозрюваних (у вбивстві письменника Вакуленка та ще трьох цивільних - ред.) – це не все коло людей, які причетні до цього та інших злочинів. Вони також мародерили, грабували, проводивши нібито обшуки, а потім з цих будинків все зникало. Забирали автомобілі, вони стояли на блокпостах і фактично тероризували всю Капитолівку”, - наголосив Болвінов.

Вбивство письменника Вакуленка: будинок і погреб, де росіяни утримували та катували людей /Фото: поліція Харківщини

У селі під час окупації знаходилася рота батальйону 204-го стрілецького полку, мобілізаційного резерву “ЛНР” 2-го армійського корпусу 8-ої загальновійськової армії Південного воєнного округу Збройних сил РФ.

Крім «Удода» та «Лева», яких підозрюють у вбивствах, поліція вже достеменно знає чотири позивних, які продовжують відпрацьовувати.

Загарбники катували місцевих жителів, наголосив Болвінов.

“Катівні облаштовували прямо в житлових будинках Капитолівки. Вони ж їх самі і займали самовільно. Людей тримали в погребі будинку №14 по вулиці Лугова. Звуки пістолетних пострілів на подвір'ї чули в'язні та сусіди. Ця стрілянина була імітацією розстрілів, щоб налякати та морально знесилити людей, які перебували в погребі, а також людей, які проживали в селі”, - зазначив начальник слідства.

Один зі свідків розповів правоохоронцям, що затриманих викликали на допити, били палками по ногах та тілу.

Євген Я. - один із чоловіків, яких окупанти утримували в погребі на вул. Луговій. Його відпустили за тиждень, інших трьох - розстріляли. Чоловік згадує: його затримали 24 березня 2022-го, бо не вийшов із двору, коли окупанти проводили в селі так звану “зачистку”.

“Якоюсь інформацією, яка була б їм цікава, я не володів. Не знаю, чому затримали. Бо не зустрічав”, - говорить Євген.

Під час затримання окупанти забрали в нього 4 тис. грн, на це чоловік зауважив їм, що вони в нього останні. Після цього загарбник на позивний “Бульбаш” дістав зі своєї кишені пом’яту гривневу банкноту та запхнув Євгену в рота, чоловік мусив її тримати, допоки його везли в катівню на Луговій.

“Маленький погріб 2,5 м на 2,5 м. Темно. Холодно. Думав, що помру першого ж дня - від холоду. Було сонечко, коли забирали, я був легко одягнений. Двоє людей було вже в погребі, ще одного привезли вночі. Вранці виведуть в туалет, дадуть поїсти щось. І на допити забирали. Били”, - розповідає Євген.

Поки був у полоні, окупанти розграбували його будинок.

Уже по фото від поліції він впізнав одного із підозрюваних у вбивствах - “Лева”, саме він допитував чоловіка. За словами Сергія Болвінова, “Лева” та “Удода” опізнали 28 свідків. Підозрюваних найближчим часом оголосять у розшук.

“Ми плануємо звертатися до суду, що проводилося спеціальне досудове розслідування без участі цих осіб”, - зазначив керівник слідчого управління поліції.

Читайте також: У катівні на Херсонщині росіяни пів року тримали щонайменше 20 чоловіків, деякі з них загинули

Він також наголосив, що чотирьох убитих, включно з Вакуленком, стратили за проукраїнську позицію. Письменник не приховував своєї позиції, інші троє, за свідченнями односельців, спілкувалися виключно українською мовою.

За словами Болвінова, родичі письменника підтвердили, що Володимир, коли його забирали 24 березня, вигукнув на подвір'ї “Слава Україні!”.

Як повідомляв Укрінформ, поліція назвала імена підозрюваних у вбивстві письменника Володимира Вакуленка та ще трьох цивільних чоловіків під час окупації села Капитолівка Ізюмського району, це Владислав Нескородьєв і Сергій Удоденко з Луганська, які вже мали судимості за крадіжки та злочини, пов’язані з наркотиками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-