Законопроєкт про мобілізацію зареєструють у Раді найближчими днями - Умєров

Законопроєкт про мобілізацію зареєструють у Раді найближчими днями - Умєров

Укрінформ
Проєкт закону щодо удосконалення питань мобілізації буде зареєстровано у Верховній Раді найближчим часом.

Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров в інтерв’ю Суспільному, передає Укрінформ.

«Ми готуємо матрицю відповідальності, або матрицю мобілізації, яка має бути зрозуміла суспільству», - поінформував він.

Міністр зауважив, що зміни напрацьовувались спільно з Силами безпеки і оборони, Кабінетом міністрів і Верховною Радою.

«Головний меседж — як можна зайти в периметр для служіння країні, що буде, коли ти зайдеш в нього, як ми тебе будемо тренувати, як ти будеш їхати на злагодження, які будуть відпустки і коли, як ти закінчиш служити і вийдеш з цього периметру, доки йде війна», - зазначив Умєров.

За його словам, якщо суспільство хоче, щоб Україна повернулася на кордони 1991 року, то потрібно зрозуміти, як будуть відвойовуватись землі, «і в цьому плані мобілізація, демобілізація, відстрочка, соціальний захист — ці питання потребують роз’яснення або змін».

Водночас Умєров підкреслив, що найближчими днями у Верховній Раді буде зареєстровано проєкт закону щодо мобілізації, в якому громадяни зможуть дізнатися усі нюанси та відповіді на питання, що їх цікавлять.

Читайте також: Міноборони розглядає можливість запрошувати у військомат через електронні сповіщення

«Якщо хочемо допомоги суспільству, повинні сказати, як і кого хочемо запросити служити, що буде з цією людиною, коли вона звільниться», - пояснив він.

В контексті розмови про зниження призовного віку Умєров підкреслив, що Міністерство оборони проситиме затвердити призовний вік із 25 до 60 років, але лише в тому випадку, «якщо аргументації буде достатньо, щоб суспільство це сприйняло».

За його словами, відомство планує зробити облік всіх категорій, які пропонуватимуть до мобілізації, а після цього має намір окреслити, яким чином інформуватимуться громадяни, «щоб це не було як зараз, на вулицях».

«Після цього хочемо, щоб категорії людей, яких ми будемо просити мобілізуватись, проходили медичний огляд. І тоді ми їм будемо пояснювати, де та як вони зможуть обрати професію», - додав міністр.

Читайте також: Понад 400 нових вакансій - експерт про перші результати військового рекрутингу

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство оборони розглядає можливість сповіщати чоловіків про необхідність з’явитись у ТЦК через електронне сповіщення.

Проте сьогодні, 24 грудня, у Мінцифрі запевнили, що повісток у «Дії» не буде.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-