У Міноборони викрили корупційну схему закупівлі боєприпасів майже на 1,5 мільярда

У Міноборони викрили корупційну схему закупівлі боєприпасів майже на 1,5 мільярда

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України у взаємодії та за сприяння міністра оборони Рустема Умєрова ліквідувала корупційну схему закупівлі боєприпасів для ЗСУ майже на 1,5 млрд гривень.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

У результаті комплексних заходів у Києві правоохоронці затримали керівника одного з головних управлінь Міноборони, який виявився причетним до оборудки.

За даними слідства, у грудні минулого року посадовець підписав угоду з компанією-спецекспортером на придбання для Збройних сил України оптової партії артилерійських снарядів.

Встановлено, що на рахунки спецекспортера бюджетні кошти тоді переказані не були.

Новостворена Агенція оборонних закупівель Міноборони згодом уклала вигідніший контракт на постачання цих самих артснарядів із цим самим виробником. На відміну від попереднього, новий договір передбачав придбання боєприпасів без посередників, напряму від виробника, що суттєво скорочувало терміни постачання продукції та зменшувало її вартість.

Як з'ясувалося, нехтуючи контрактом Агенції оборонних закупівель, фігурант безпідставно продовжив дію попередньої угоди з підприємством-спецекспортером.

Після пролонгації старого договору на рахунки афілійованої іноземної фірми-посередника були переказані майже 1,5 млрд гривень, що на 30% перевищило вартість продукції за прямим договором із виробником.

У результаті обшуків за місцями роботи та проживання посадовця правоохоронці виявили документи, що підтверджують незаконну діяльність.

За фактом перешкоджання законній діяльності ЗСУ й інших військових формувань (ч. 2 ст. 114-1 Кримінального кодексу) слідчі почали кримінальне провадження. Вирішується питання про оголошення посадовцю підозри.

Від виконання службових обов’язків фігуранта усунули. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Міністерство оборони проводить заходи для повернення привласнених коштів до бюджету України.

Слідчі дії тривають.

Читайте також: У Києві ліквідували схему розкрадання майна оборонного підприємства

Зі свого боку Міноборони уточнило, що фігурантом є начальник Головного управління з організації виробництва боєприпасів і будівництва споруд спеціального призначення.

Угоду про постачання боєприпасів посадовець підписав із державним підприємством «Прогрес». Зробив він це без погодження Департаменту внутрішнього аудиту.

У грудні поточного року начальник підписав додаткову угоду з грифом «для службового користування». Після чого й відбулася оплата.

Про спробу розкрадання коштів стало відомо 16 грудня. Аудиторське дослідження було розпочате негайно. Воно попередньо підтвердило всі ознаки порушення. Станом на 22 грудня спільна робота Служби внутрішнього аудиту та військової контррозвідки СБУ триває.

Керівництво підприємства «Прогрес» від виконання обовʼязків теж усунуте.

Читайте також: Непридатна форма для ЗСУ з Туреччини: ексзаступнику міністра оборони оголосили підозру

Усі працівники Міноборони, долучені до підписаного фігурантом контракту, пройдуть тест на поліграфі.

Як повідомляв Укрінформ, на початку грудня контррозвідка СБУ спільно з Бюро економічної безпеки та у взаємодії з керівництвом акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість» ліквідувала схему привласнення бюджетних коштів на придбанні запчастин для бойових літаків.

Перше фото ілюстративне: Укроборонпром

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-