Топові пропагандисти РФ мають відповідати за статтею «заклики до геноциду» - ЦПД

Топові пропагандисти РФ мають відповідати за статтею «заклики до геноциду» - ЦПД

Укрінформ
Дослідження Центру протидії дезінформації при РНБО України засвідчують, що топові пропагандисти РФ мають відповідати за статтею «заклики до геноциду».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив т.в.о. керівника Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Шаповалов під час підсумкової пресконференції про результати роботи Центру протидії дезінформації при РНБО.

«Розроблена сьогодні фахівцями центру комплексна методика виявлення та аналізу російської пропаганди, на основі якої проведено дослідження впливу пропаганди на реципієнтів у Росії, зокрема, на російських військовослужбовців. Основним висновком дослідження є наступне: російські полонені військовослужбовці та ті, що поки не полонені, використовують наративи російської пропаганди у форматі прямих цитат, ретрансляції та розвивають наративи російської пропаганди у свій дивний спосіб. Це свідчить про те, що пропаганда формує для них мотиваційну базу, зокрема, долучатися до ЗС РФ добровільно. Я особисто вважаю, що топові пропагандисти Російської Федерації мають відповідати за статтею «заклики до геноциду». Сьогодні ця тема чомусь недостатньо висвітлюється і, можливо, їм здається, що це все вже в минулому, про Бучу майже не згадують, але ми зробили дослідження, яке презентуємо найближчим часом, де ми знайшли чіткий зв'язок між тим, що кажуть умовні соловйови, кисельови, потім ми наклали на це мапу перехоплень, там де в телефонних розмовах загарбники в Бучі майже слово в слово транслюють те, що вони чують з телевізора, і говорять про свої мотиви вбивати і знищувати саме українців. І потім ми наклали це на мапу реальних вбивств, реальних катувань і ці три мапи в багатьох точках збіглися», - зазначив Шаповалов.

На його думку, ці дані необхідно додати до доказової бази, аби російські пропагандисти відповідали за заклики до геноциду.

«Насправді вони є міжнародними злочинцями», - резюмував Шаповалов.

Він також додав, що Центром постійно робиться фіксація інформаційних злочинів РФ для підтвердження геноцидного типу ведення війни.

«Сьогодні є створена група в Генеральній прокуратурі, куди ми також ці всі матеріали передаємо. Насправді там багато структур задіяно, і робота ця ведеться», - запевнив він.

За словами Шаповалова, ілюстративним прикладом є те, що за 4 дні до удару по Маріупольському драмтеатру російські Телеграм-канали почали формувати «інформаційне алібі» для РФ та ширити повідомлення про начебто підготовку Україною удару по театру.

«Це яскравий приклад такої роботи, коли вони починають генерувати інформацію стосовно підготовки теракту, як в Маріуполі, саме українською стороною нібито для підвищення рівня уваги світової спільноти до війни в Україні. А після цього самі завдають ракетний удар», - зазначив керівник ЦПД.

Шаповалов також повідомив, що завдяки роботі Центру протидії дезінформації вже заблоковано 192 ворожих YouTube каналів та 11 ворожих сайтів. Крім того, подано дані про 74 особи для застосування щодо них санкцій, щодо 5 осіб санкції були запроваджені.

Відповідаючи на питання, які наймасштабніші дезінформаційні кампанії у поточному році організувала РФ, він повідомив, що йдеться передусім про тему контрнаступу ЗСУ, про атаку на Запорізьку АЕС та про начебто конфлікти у військово-політичному керівництві України.

«Щодо найабсурдніших фейків, то нічого екстранового росіяни не згенерували цього року, і мабуть, їхні фейки про комарів, бойових гусей вже навряд чи чимось можна перебити. Ми бачили цього року як розвивалася велика кампанія «чорна діра» з дискредитації Президента і першої леді, це була велика кількість фейкових обкладинок, фальшованих графіків, це були сфальшовані телевізійні сюжети з нібито Fox News тощо», - розповів Шаповалов, додавши, що росіяни тиражували фейки про «чорну трансплантологію», про «продаж українських військових на органи» тощо.

Читайте також: Данілов про протидію дезінформації: Це війна, але тут ми лінію фронту не побачимо

Як повідомляв Укрінформ, Центр протидії дезінформації при РНБО України моніторить діяльність 449 Телеграм-каналів, 156 іноземних інтернет-ресурсів, 101 YouTube канал, 812 спікерів та 296 організацій, аби протидіяти в інформаційній війні з РФ. Упродовж 2023 року Центр зафіксував близько 10 тисяч деструктивних повідомлень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-