2023 рік: ТОП-5 церковних подій в Україні

2023 рік: ТОП-5 церковних подій в Україні

Укрінформ
Новий календар, повернення Києво-Печерської Лаври державі, судові справи проти агентів кліру Моспатріархату та інше, що змінило наше життя

Укрінформ починає підбивати підсумки року. Для церковної сфери 2023 рік без перебільшення був надзвичайним. І за насиченістю подіями, за сміливістю прийнятих рішень, за наслідками – він гідне продовження того, що Україна здобула в рік отримання Томосу.

Якими були церковні події, що вплинули і впливатимуть на життя суспільства.

1. Календарна реформа. 

Гарною новиною став перехід ПЦУ на новоюліанський стиль, або запровадження нового церковного календаря. Вже з вересня церква та суспільство святкують всі свята на два тижні раніше. Це рішення церковного керівництва потягнуло багато організаційних змін у житті парафій, і деякі питання просто українців, а деколи – зітхання церковних консерваторів. Але, досліджуючи календарну реформу, вже у перший місяць опитування в соцмережах показало, 38 із 40 опитаних священників сказали, що віряни сприймають новоюліанський стиль цілком позитивно. А широке святкування Дня св. Миколая 6-го, а не 19-го, як раніше, грудня тільки підтвердило цю даність.  Враховуючи, якими баталіями колись супроводжувалася календарна модернізація в інших країнах, можемо сказати, що розділення ПЦУ за ознакою старостильники – новостильники не відбулося.

2. Києво-Печерська Лавра стала українською.

иєво-Печерська лавра
Києво-Печерська лавра

Дуже резонансною подією стало повернення монастирських приміщень Києво-Печерської лаври у користування державі. Точніше ця новина може бути сформульована гостріше – звільнення Києво-Печерської лаври від Московського патріархату. Протягом десятиліть авторка, як політичний журналіст, опитувала різних політиків, коли Лавра стане українською. Мені давали розпливчасті відповіді, які мали значити одне – ніколи. Але 7 січня 2023 року в Лаврі вперше Православна Церква України відслужила літургію на Різдво, а 29 березня було оголошено про припинення оренди приміщень Лаври монастирем УПЦ МП.Насправді це неймовірно сміливе рішення. Бо Москві здавалося, що їхня фортеця там назавжди. Як Чорноморський флот. Інвентаризація та наступна передача майна проходили непросто, деколи це було не надто тихо. Очільники Лаври, виїхавши звідти, посадили там протестуючих з числа психічно неадекватних бабусьок. «МП-ієрархами» було зроблено все, щоб перетворити процес передачі на скандал. Але на момент, коли пишеться матеріал, у Лаврі вже діє монастир ПЦУ, завершується передача останніх приміщень. І є рішення, що старенькі монахи, яким немає куди йти, будуть жити в Лаврі, але, якщо вони залишаються в УПЦ МП, то без права служити у храмах та печерах.

3. Реальні судові справи та тюремні строки ієрархам УПЦ МП.

Обшуки у священників Моспатріархату
Обшуки у священників Моспатріархату

Правоохоронці отримали добро на продовження кримінальних справ проти представників духовенства Моспатріархату.

Цього року вперше митрополит Іоанафа Єлецький отримав тюремний строк за «територіальну цілісність, дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення влади, заперечення збройної агресії РФ проти України», а кілька священників УПЦ МП обміняли в Росії на наших полонених.

За матеріалами СБУ розпочато 68 кримінальних проваджень стосовно 68 священнослужителів Української православної церкви (УПЦ), у т.ч. 16 архієреїв. Були оприлюднені дані про російські паспорти українських ієрархів МП. Серед інкримінованих статей такі: посягання на територіальну цілісність та недоторканість України, державна зрада, колабораційна діяльність, пособництво державі-агресору, порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги, виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників.

4. Голосування Верховною Радою у першому читанні проєкту закону про начебто «заборону МП» (насправді про можливість судової заборони окремих парафій). 

Голосування у Верховній Раді
Голосування у Верховній Раді

Коли пишеться матеріал, триває підготовка законопроєкту до другого читання. Насправді, сама поява проєкту такого закону – то вже революція. Його прийняття створить можливість ставити парафії, які вихваляють агресора, поза законом. Попри спротив проросійських та афільованих з ними депутатів, дотичні чиновники оцінюють позитивно перспективи прийняття закону.

5. Посилення російського «контрнаступу» на ПЦУ на міжнародній арені

УПЦ МП залишає Лавру
УПЦ МП залишає Лавру

Серія кроків Росії, які вона зробила у напрямку дискредитації ПЦУ цілком відповідають слову «контрнаступ». Завдяки журналістам, стало відомо про суми, які виплачує компанія Вадима Новінського юридичній компанії «Амстердам і партнери» задля просування теми «гоніння МП».  До тієї ж серії відноситься інтерв’ю деяких західних релігієзнавців. Немає сумніву, що російськими грошима оплачуються гастролі колишнього журналіста Fox News Такера Карлсона, який на публічних лекціях поширює російські наративи, а зараз відкрив для себе нову «спеціалізацію» – «гоніння на УПЦ МП».

Кремлівський режим без кінця скаржиться в ООН на «утиски релігійних свобод» з боку «киевского режима». І приєднання парафій МП до ПЦУ намагається зробити максимально конфліктним.

Постскриптум. Ми також думали, чи варто тут згадувати про скандали із Папою Римським, чия позиція щодо України схоже залежить від того, який кардинал останнім вийде з його кабінету.  Але потім подумали, що позиція очільника Ватикану ніяк не вплине на життя України та її релігійного поля. Однією з головних передумов змін нашого релігійного середовища, не вказаною в матеріалі, є війна. Саме у цій війні відбувається непомітне широкому колу єднання. Єднання православних у молитві про Перемогу над ворогом.

Лана Самохвалова, Київ

Фото взяті з відритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-