Зеленська обговорила реалізацію реформи шкільного харчування на Львівщині

Зеленська обговорила реалізацію реформи шкільного харчування на Львівщині

Фото, відео
Укрінформ
Перша леді Олена Зеленська взяла участь у робочій нараді з обговорення реалізації Стратегії реформи шкільного харчування у Львівській області й тиражування її успішних кейсів у громадах.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Під час наради учасники обговорили здобутки та виклики для реформи шкільного харчування в регіоні.

«У Львівській області функціонують 1093 заклади загальної середньої освіти (з них 928 - дошкільної освіти, 100 - позашкільної освіти та 25 - спеціальної освіти). У цих закладах навчаються понад 292 тисячі дітей», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що від початку реформи шкільного харчування у Львівській області здійснено низку заходів, щоб забезпечити учнів доступом до якісного гарячого харчування.

Так, у всіх школах області запроваджено нове меню, яке відповідає сучасним вимогам. Розпочато впровадження системи HACCP.

Учасники наради зазначили, що завдяки субвенції 106 закладів освіти змогли придбати обладнання для їдалень та кухонь. Крім того, було облаштовано нові харчоблоки в 78 школах, але це становить менш ніж 9% усіх закладів освіти в області. Через застарілі комунікації 135 шкіл Львівщини взагалі не можуть готувати гарячу їжу на місцях.

Щоб розв’язати цю проблему, було розроблено та розпочато реалізацію проєкту «Опорна кухня»: обрано низку закладів загальної середньої освіти (так звані опорні школи), у яких вже облаштовують сучасні харчоблоки. Їжу в опорних школах готуватимуть не лише для власних учнів, але й для дітей із малокомплектних закладів освіти з навколишніх сіл.

«Сподіваюся, опорних кухонь, що закриють ці потреби, наступного року ставатиме більше. Державний ресурс для цього вже є. Треба готувати якісні проєкти й подаватися на програми. Можливо, для тих 135 шкіл, про які згадували, потрібні не лише опорні кухні, але й ціла фабрика-кухня. Було б добре, якби подібна кухня з’явилася на Львівщині», - додала Зеленська.

Під час візиту перша леді відвідала освітні заклади, які втілюють проєкти реформи. Зокрема, Городоцький опорний заклад загальної середньої освіти, у якому реалізовано проєкт опорної кухні, та Мшанський заклад загальної середньої освіти - заклад дошкільної освіти. Його кухня в маршруті реформи є отримувачем готових ланчбоксів з опорної кухні.

«У таких поїздках для мене особливо важливо поспілкуватися з усіма учасниками процесу на місцях, тими, хто його втілює: кухарями, освітянами. Але найголовніше - з учнями. Їхні враження дуже важливі, бо саме для них реформа й робиться. Щоб мали сили вчитися, тим більше у воєнний час, і щоб звичка здорового харчування залишилася на все життя», - заявила Зеленська.

Читайте також: Продовольча програма ООН профінансує шкільні обіди для понад 60 тисяч дітей в Україні

Також вона взяла участь у заході «ГраЇмо», під час якого учні 7–9-х класів Городоцького опорного закладу освіти в ігровій збирали тарілку здорового харчування, досліджували вміст цукру в напоях і дізнавалися, з яких інгредієнтів складаються корисні страви.

«Знаю за багатьма проєктами, якими опікуюся, як складно проводити модернізацію чого завгодно - в цьому разі шкільного харчування - під час боротьби за виживання. Але ми не маємо на це іншого часу. Ми живемо тут і зараз, а діти тим більше: це їхнє єдине неповторне дитинство. Але я бачу по ваших результатах, ви теж відчули, що це не формальне питання, а питання виживання для всіх нас. Можна й оборону тримати, і розвиватися. Це не я вам уже кажу - це ви доводите», - зазначила перша леді.

Відео: ОП

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці жовтня Кабінет міністрів затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки.

Вона має стати дорожньою картою реалізації реформи для всіх її учасників – від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. Громади на її основі можуть розробити власні стратегії для змін на місцях.

Реформа шкільного харчування стартувала в Україні у 2020 році. Започаткована вона з ініціативи дружини Президента Олени Зеленської.

На оновлене шкільне меню заклади загальної середньої освіти перейшли з 1 січня 2022 року.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-