Зеленська обговорила з правозахисницею Геленою Кеннеді питання повернення українських дітей

Зеленська обговорила з правозахисницею Геленою Кеннеді питання повернення українських дітей

Фото
Укрінформ
До Києва приїхала відома юристка з прав людини, громадянських свобод і захисту дітей, директорка Інституту прав людини Міжнародної асоціації юристів баронеса Гелена Кеннеді.

Про це Зеленська розповіла у Телеграмі, передає Укрінформ. 

"Одна з найавторитетніших правозахисниць у світі, вона очолює Justice – британську секцію міжнародної організації юристів, яка займається захистом прав людини. Після російського вторгнення Justice і пані Кеннеді допомагають відновити справедливість й Україні. Рада сьогодні вітати Гелену Кеннеді в Києві. З пані Кеннеді обговорили дієві механізми повернення й подальшої реінтеграції наших дітей", - написала Зеленська. 

Вона повідомила, що цими днями в Україні відбудеться низка важливих заходів, що стосуватимуться болючої для нас теми: незаконної депортації понад 19 тисяч українських дітей. Кеннеді прибула до Києва, оскільки разом із керівником Офісу Президента очолює міжнародну експертну групу в межах плану Bring Kids Back UA.

"Ми віримо, що лише об’єднання зусиль світової спільноти сприятиме поверненню українських дітей і притягненню винних до відповідальності. Питання звільнення всіх полонених і повернення депортованих також є окремим пунктом Формули миру Президента Зеленського", - зазначила перша леді. 

За її словами, під час зустрічі з Кеннеді йшлося і про інші страшні злочини Росії щодо українських дітей: 511 дітей вбито Росією, 13 дітей (12 дівчаток і хлопчик) зґвалтовано російськими військовими. "Це лише випадки, що нині розслідуються. Боюся навіть уявити, про яку кількість нових злочинів стане відомо після звільнення українських земель від російських загарбників", - зауважила Зеленська. 

Читайте також: Україна загалом повернула вже 522 депортованих дітей - Лубінець

Вона нагадала, що українські діти за час війни не лише отримали поранення і були вбиті, велика кількість стали переселенцями, позбавлені повноцінного доступу до освітнього процесу: навчання в шкільному укритті або онлайн, без доступу до школи стало звичайним явищем. 

"Це втрата дитинства й подекуди психологічна травма на все життя. Усе це виклики для нашої програми психологічної допомоги, бо ми хочемо повернути дітям не лише нормальне життя, але й нормальне самопочуття", - сказала перша леді. 

І на цьому шляху, зауважила вона, нам дуже потрібна підтримка й допомога таких експертів, як пані Кеннеді та її команда.

Кеннеді, своєю чергою, нагадала, що її робота щодо сексуальних злочинів проти жінок і дітей в Україні, а також щодо викрадення українських дітей призвела вже до того, що Міжнародний кримінальний суд видав ордери проти Путіна та його уповноваженої у справах дітей.

Читайте також: Офіційно підтверджена депортація понад 19,5 тисячі українських дітей - Лубінець

Як повідомляв Укрінформ, баронеса Гелена Кеннеді стала цього року співголовою міжнародної експертної групи високого рівня Bring Kids Back UA.

Вона є однією з найвидатніших британських юристок. Протягом своєї кар’єри вона відстоювала громадянські свободи та захищала права людини. Баронеса вела багато відомих справ про тероризм, службові таємниці та вбивства і є засновницею Інституту прав людини Бонаверо в Оксфордському університеті. У 1997 році Кеннеді потрапила до Палати лордів, де представляє Лейбористську партію. Вона опублікувала низку книг, зокрема про те, як система правосуддя не здатна захистити жінок. Вона очолює правозахисну організацію Justice, британську секцію Міжнародної комісії юристів.

У 2021 році ВВС назвала баронесу однією зі 100 жінок, які змінюють світ. Гелена Кеннеді відзначена понад тридцятьма почесними докторськими ступенями.

Фото: Телеграм Олени Зеленської

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-