Росіяни мають абсолютно чітку геноцидну політику щодо українських дітей - Герасимчук

Росіяни мають абсолютно чітку геноцидну політику щодо українських дітей - Герасимчук

Укрінформ
Уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук наголосила, що росіяни мають абсолютно чітку та сплановану геноцидну політику щодо українських дітей.

Про це вона сказала на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Сьогодні ми можемо сміливо говорити про те, що росіяни, звичайно, мають абсолютно чітку, визначену геноцидну політику щодо українських дітей. Тобто це було все чітко сплановано. Навіть якщо здається, що ці дії хаотичні, вони абсолютно нехаотичні. Це чітко видно по свідченням дітей, яких вдалося повернути», - наголосила Герасимчук.

Вона зауважила, що статистику щодо кількості викрадених Росією українських дітей можна бачити на державній інформаційній платформі «Діти війни», яка оновлюється щоранку. 

«На сьогодні цифри практично не змінилися. Ми володіємо інформацією стосовно трохи більше, ніж 19,5 тисяч дітей. Це саме ті діти, про яких ми знаємо, маємо персональні дані. Хоча мова, звичайно, іде про значно більшу кількість дітей, яких викрала російська влада. Також ми говоримо про щонайменше 4 тисячі дітей, які мали статус дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування, яких також викрала російська влада або утримує на окупованих територіях і не дозволяє нам, не дає нам змоги забрати наших дітей, вивезти на безпечні території. Але також на порталі ви можете бачити позитивну цифру, ми б хотіли її бачити значно більшою, - це майже 390 дітей, яких на сьогодні вдалося повернути», - розповіла уповноважена.

Водночас вона підкреслила, що росіяни не збираються повертати українських дітей до України, і наголосила на важливості створення єдиного механізму повернення незаконно вивезених дітей, який би працював для країн усього світу.

Читайте також: Офіційно підтверджена депортація понад 19,5 тисячі українських дітей - Лубінець

«На жаль, знову я можу повторити те, що повторюю щоразу: так ми маємо купу міжнародних документів, які необхідні, які чіткі, зрозумілі, але вони діють лише тоді, коли всі виконують відповідні правила та інструкції, які там вказані. Якщо хтось відмовляється це робити, відповідно, в даному випадку це Російська Федерація, це говорить про те, що ми маємо знайти механізм тиску на такого гравця, аби він діяв за правилами», - пояснила Герасимчук.

Вона також відзначила важливу роль громадських організацій у процесі повернення викрадених Росією українських дітей. 

«Далі ми повинні говорити саме про реінтеграцію цих дітей», - додала Герасимчук.

Як повідомлялося, напередодні в Україну вдалося повернути ще вісьмох незаконно вивезених Росією дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-