Турки-месхетинці проситимуть в української влади допомоги у поверненні до Месхетії - активіст

Турки-месхетинці проситимуть в української влади допомоги у поверненні до Месхетії - активіст

Укрінформ
Турки-месхетинці, які проживають в Україні, проситимуть в української влади допомоги у відновленні перемовин з Грузією щодо повернення до Месхетії, звідки їх виселив сталінський режим.

Про це заявив месхетинський громадський активіст Садіяр Мамедов під час обговорення до річниці депортації тоталітарним режимом СРСР народу турків-месхетинців на тему: «Тричі депортовані – як живе громада турків-месхетинців в умовах війни» в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Ми будемо просити українську владу допомогти нам у відносинах з Грузією - відновити наші перемовини про повернення на свою землю", - сказав Мамедов.

За його словами, турки-месхетинці прожили поруч з грузинським народом тисячу років і не шукають з ним "жодних сварок", але вони прагнуть повернути собі право жити на рідній землі.

Месхетинський громадський активіст поінформував, що чисельність турків-месхетинців по всьому світові нині становить близько 600 тис. осіб. Вони мають громадські організації, які обстоюють інтереси цього народу.

Читайте також: Депортація Сталіним турків-месхетинців є доказом брехливості аргументів про чиюсь «зраду» - експерт

"Це "Датуб" у Туреччині і друга (всеукраїнська організація - ред.) "Ватан". Вони нас представляють на різних майданчиках у світі і роблять дуже багато для повернення турків-месхетинців до Грузії. Вони ведуть перемовини з грузинськими органами влади з цих питань. На даний момент ці організації багато роблять, щоб турки-месхетинці, де б вони не жили, мали добрі умови", - зазначив громадський активіст.

14 листопада – трагічна дата в історії турків з Месхетії. Сталінський режим виселив весь народ з його історичної батьківщини до Центральної Азії.

Після погромів в Узбекистані на початку 90-х років частина месхетинців знайшла нову домівку в Україні. Однак через 79 років після першої депортації, місця компактного проживання українських турків опинилися під російською окупацією або стали ареною боїв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-