У Росії українського політв’язня Кремля Марченка погрожують відправити до психічної лікарні

У Росії українського політв’язня Кремля Марченка погрожують відправити до психічної лікарні

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявляє про систематичні порушення прав і знущання з українського політв’язня Олександра Марченка в Російській Федерації і закликає міжнародну спільноту посприяти його звільненню.

Як передає Укрінформ, про це Лубінець написав у Телеграмі.

За словами Лубінця, «українського громадянина Олександра Марченка, незаконно засудженого до 10 років позбавлення волі, відправили 26 вересня на 3 місяці до приміщення камерного типу виправної колонії № 8 (ПКТ ВК № 8) в Улан-Уде (Бурятія)».

Читайте також: В'язня кремля Марченка переведуть в іншу колонію з погіршенням умов утримання

«Підставою для такого суворого покарання було нібито недотримання Олександром встановленого порядку, а саме: порушення форми одягу. Це ще раз підтверджує, що в російських в’язницях упереджено ставляться до українців», - зазначив Лубінець.

Окрім того, поінформував омбудсмен, «Олександру постійно погрожують відправити до психічної лікарні. Такі заяви посилились після його нещодавньої зустрічі з адвокатом».

«Понад 3 місяці він не отримує листи, оскільки вони не проходять цензуру. А більше ніж пів року – навіть звичайні замовлені ним книжки та журнали. Працівники виправної колонії перенаправляють їх до іншої установи. Крім того, Марченку відмовляють у здійсненні дзвінків. У такий спосіб його намагаються ізолювати від зв’язків із зовнішнім світом», - повідомив уповноважений.

Читайте також: В'язня кремля Марченка відправили на пів року до приміщення камерного типу

Лубінець вкотре закликає «світову спільноту посприяти в припиненні Росією свавільних порушень прав українського громадянина Марченка та звільненні його, а також усіх незаконно ув’язнених українців».

Як повідомлялось, у листопаді 2020 року Олександр Марченко в Росії був засуджений до 10 років ув'язнення за нібито «переміщення продукції військового призначення» та «шпигунство». Правозахисний центр «Меморіал» визнав його політв'язнем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-