В'язня кремля Марченка переведуть в іншу колонію з погіршенням умов утримання

В'язня кремля Марченка переведуть в іншу колонію з погіршенням умов утримання

Укрінформ
Український в'язень кремля Олександр Марченко, який відбуває строк у виправній колонії суворого режиму №8 в Улан-Уде (Бурятія), буде переведений до іншої колонії в тому ж місті, з погіршенням умов утримання.

Про це дружина політв'язня Катерина Марченко повідомила кореспондентові Укрінформу.

«Мені стало відомо, що невдовзі мого чоловіка переведуть з ВК-8 у ВК-2, яка розташована там же, в Улан-Уде. Від 1 вересня Олександра запроторили на пів року в приміщення камерного типу (ПКТ). Той термін добігає кінця. Але у лютому стало відомо, що йому призначено ще пів року подібного покарання. Причому в колонії №2 його утримуватимуть в єдиному приміщенні камерного типу (ЄПКТ). Це ще важче», - сказала Катерина.

Читайте також: В'язня кремля Марченка відправили на пів року до приміщення камерного типу

На її думку, це помста Марченку за апеляцію, яку він подав на останнє рішення російського суду. Минулого місяця відбулася провокація: до українського політв’язня в ПКТ підсадили двох людей, які потім заявили, що він у спілкуванні з ними дискредитував збройні сили рф. Звинувачення абсурдне з усіх аспектів, зокрема й тому, що закон передбачає публічність «дискредитації». Проте Марченку присудили 30 тис. рублів штрафу. Він подав скаргу і на цей вердикт.

Крім того, за словами дружини політв'язня, 7 лютого надійшло повідомлення, що ЄСПЛ прийняв подану у травні 2022 року скаргу Марченка та його адвокатів на вирок «за шпигунство», ухвалений у 2020 році. 

«Хочу подякувати адвокатам «Первого отдела», які опікуються справами мого чоловіка в рф. Також подяка нашому омбудсмену Дмитру Лубінцю, який регулярно звертається до російської сторони з вимогами належно підтримувати здоров’я та життєдіяльність мого чоловіка. На жаль, іноді там це перетворюють на формальність», - резюмувала Катерина Марченко.

ПКТ — спеціальне приміщення у колонії, камера з більш суворим режимом утримання, переведення в яке здійснюється як дисциплінарне стягнення. ЄПКТ відрізняється ще більш суворою ізоляцією.

Читайте також: В'язня кремля Марченка відправили до ШІЗО на 45 діб

Як повідомляв Укрінформ, Олександра Марченка 17 грудня 2018 року затримало «мдб днр». Два місяці він перебував у донецькій «Ізоляції», де зазнав тортур. Згодом чоловіка передали представникам фсб. 26 листопада 2020 року Марченка, звинуваченого у рф у "переміщенні продукції військового призначення" та "шпигунстві", засудили до 10 років позбавлення волі.

16 листопада верховний суд рф залишив вирок українському політв'язню без змін.

Свого часу Марченку видалили щитоподібну залозу, тому для підтримки життєдіяльності йому необхідно регулярно приймати гормональні препарати.

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Марченка політв'язнем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-