Капелани розповіли, як підтримують дух воїнів на передовій

Капелани розповіли, як підтримують дух воїнів на передовій

Відео
Укрінформ
Щоб стати військовим капеланом, необхідно бути священнослужителем та отримати мандат на право здійснювати капеланську діяльність.

Про це повідомив протоієрей ПЦУ, майор капеланської служби Костянтин Холодов у програмі «Укрінформ: вечірній стрім» на тему «Війна та віра: капелани на війні».

«Капеланом може бути громадянин України, священнослужитель однієї з конфесій, які зареєстровані в Україні будь-яких релігії, отримавши мандат на право здійснювати капеланську діяльність. Мандат видає Державна служба України з етнополітики та свободи совісті. В цю службу надсилаються документи кандидата про освіту, про освячення тощо, вони дивляться і видають мандат, далі документ надсилають у церкву і церква видає мандат священнослужителю, благословляє його на здійснення цієї капеланської діяльності у війську. Капеланство - це місія церкви у війську», - розповів Холодов.

Своєю чергою військовий капелан УГКЦ отець Ростислав Височан додав, що для військового капелана необхідно мати вищу богословську освіту, однак на сьогодні допускається робота військового капелана і за умови будь-якої іншої вищої освіти.

«Має бути вища богословська освіта. На первинному етапі 5 років, які зараз в перехідний період на цей момент зазначені, можливо може бути будь-яка вища освіта не нижче бакалавра, але з перспективи того, що ця особа, яка не має вищої богословської освіти, її отримає за цей п’ятирічний термін», - пояснив Височан.

Він також наголосив, що військові капелани виконують свою місію під час забезпечення українського воїна на фронті.

«На сьогодні існують всі види забезпечення військовослужбовця в ЗСУ. Про що йдеться? Людина складається з тіла, душі і духу. Тілом займаються різні підрозділи забезпечення в ЗСУ – це і нагодувати, вдягнути, полікувати тощо. Душею займаються військові психологи, структури морально-психологічного забезпечення, а от духом не було кому займатися на професійному, законному рівні і власне тепер, коли є військові капелани, ми можемо говорити, що цілісна особа - дух, душа, тіло - отримують все для того, щоб виконувати свій професійний громадянський обов’язок. Дух – це дуже важливо. І місія військового капелана – дбати про дух українського воїна», - зазначив Височан.

Читайте також: На фронті немає капеланів Московського патріархату – представник ПЦУ

Як відзначили учасники вечірнього ефіру, військові капелани надають допомогу та підтримують на фронті не лише віруючих, а й тих, хто вважає себе атеїстом.

«На війні люди дійсно стають більш віруючими, ніж були до війни, але дійсно трапляються люди невіруючі. Завдання капелана турбуватись не тільки про віруючих, а про всіх, допомагати і служити всім», - наголосив Холодов.

Як повідомляв Укрінформ, 23 червня у Софії Київській відбувся другий від початку року випуск військових капеланів, які завершили курси підвищення кваліфікації з питань військового капеланства Збройних сил України.

20 липня предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній вручив мандати капеланам Державної прикордонної служби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-