Вирощування лісів із дотриманням законодавства дасть змогу розпоряджатися ними у майбутньому - експерт U-LEAD

Вирощування лісів із дотриманням законодавства дасть змогу розпоряджатися ними у майбутньому - експерт U-LEAD

Відео
Укрінформ
Вирощування лісів має здійснюватися відповідно до законодавства в цій сфері, аби у майбутньому була змога ними розпоряджатися.

Таку думку висловив експерт з просторового планування та управління природними ресурсами Програми U-LEAD Олександр Придатко у другому випуску серії "Дуже місцевий подкаст" на тему "Управління лісами в громадах: що важливо знати?", передає Укрінформ.

“Щодо перспектив вирощування лісу, то я прихильник того, що це має відбуватися у законний спосіб. Має бути ділянка землі із відповідним цільовим призначенням, мають бути розроблені матеріали лісовпорядкування. Коли ліс виросте - а це 20 років мінімум, - буде можливість у законний спосіб вирубати деревину, зрізати та продати”, - сказав Придатко.

Водночас він підтримав ініціативу громад, які хочуть озеленити свої території. “Дерева — це завжди добре. Коли є ініціатива стосовно того, щоб не тільки виростити дерева, а ще й згуртувати населення — це тим паче добре”, - зазначив експерт, зауваживши при цьому, що отримати лісорубний квиток, зрізати такі дерева та перевезти їх буде неможливо.

Читайте також: Формування мережі ліцеїв на рівні громад треба розпочинати цього літа — експерт U-LEAD

Експерт зазначив, що слід розрізняти поняття “лісовий фонд" та “землі лісогосподарського призначення”. Він пояснив, що громада розпоряджається землями сільськогосподарського призначення, а якщо на них зростає ліс, стає лісокористувачем.

”Тобто, коли йдеться про розпоряджання лісом, то правильно буде називати це розпорядженням землею, на якій зростає ліс. Загалом ліс може бути у державній, комунальній та приватній власності - відповідно до земельної ділянки”, - зазначив експерт.

Придатко також нагадав, що органи місцевого самоврядування не є суб'єктом господарювання, але можуть передати землю організації, яка здійснюватиме на ній економічну діяльність. Громада ж буде отримувати платежі у вигляді земельного податку, орендної плати або рентної плати за використання лісових ресурсів.

Однак законодавством передбачене обмежене коло осіб, яким можна передати ліс у користування, зауважив експерт. За його словами, йдеться про державні чи комунальні спеціалізовані лісогосподарські підприємства, або комунальні підприємства, в яких створений спеціальний структурний підрозділ з догляду за лісом.

Представник U-LEAD окреслив найперші кроки, які варто зробити тим, хто вирішив узяти земельну ділянку із лісом у користування. Насамперед треба визначити, державної чи комунальної власності це земля, дізнатися, чи не перебуває вона вже у користуванні. “Достеменно встановивши, що це все ж таки землі комунальної власності, треба приймати рішення про те, що із ними робити. У першу чергу я б зробив технічну документацію з інвентаризацією і зареєстрував їх у кадастрі. І зареєстрував би право комунальної власності. А тоді вже б визначався із тим, кому передати”, - зазначив Придатко.

За його словами, під час дії воєнного стану лісове законодавство кардинально не змінилося. Водночас триває реформа лісової галузі, відбулася реорганізація держлісгоспів в єдине ДП “Ліси України”. У червні 2022 року Верховна Рада ухвалила важливий Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів”. “У нас стало можна мати ліс у приватній власності, бо раніше це було заборонено. Громадянин не міг офіційно продавати деревину, це могли робити лише державні підприємства. У нас відбувається зміна законодавства із підходом до європейських норм”, - сказав експерт.

Читайте також: Культура доброчесності має стати невід'ємною частиною місцевого самоврядування - U-LEAD

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-