Формування мережі ліцеїв на рівні громад треба розпочинати цього літа — експерт U-LEAD

Формування мережі ліцеїв на рівні громад треба розпочинати цього літа — експерт U-LEAD

Укрінформ
Створення мережі закладів старшої школи має завершитися 1 вересня 2027 року, але розпочати створення системи ліцеїв на рівні громад треба вже цього літа.

Таку думку висловив експерт Програми U-LEAD з освіти Сергій Дятленко у рамках інформаційної сесії «Освітня діяльність громад у літній період», проведеної на базі регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Дніпропетровській області, передає Укрінформ із посиланням на сайт Програми.

«Я вважаю, що з офіційним затвердженням мережі ліцеїв поспішати не варто, краще дочекатися 1 вересня 2024 року. Є висока ймовірність змін у законодавстві, що регулює питання профільної освіти. Але формування мережі ліцеїв на рівні громади варто розпочати вже цього літа, якщо досі цього не зробили», — сказав Дятленко.

За його словами, процес трансформації старшої школи в профільні ліцеї складається з кількох етапів. Один із проміжних — підготовка планів формування мережі навчальних закладів до вересня 2024 року.

Місцеві ради можуть ухвалювати рішення про створення комунальних ліцеїв. Для цього необхідно дослідити демографічну ситуацію, провести підготовчу роботу з дітьми, педагогами та батьками.

«Наприклад, якщо в громаді у 2023 році менше ніж 150 п’ятикласників, то про самостійне утворення ліцею годі й говорити. Але ви можете створити профільний навчальний заклад, об’єднавшись з іншою громадою. Тому вже сьогодні треба обговорювати, домовлятися, планувати, «торгуватися» щодо створення такого закладу», — пояснив експерт U-LEAD.

Досвідом створення ліцею в громаді поділилася начальниця відділу освіти, молоді і спорту Красилівської міської громади Хмельницької області Олена Заїка. За її словами, у громаді з населенням 30 тисяч осіб уже третій рік функціонує профільний ліцей. Раніше там працювали понад 10 шкіл ІІІ ступеня, які громада не була спроможна розвивати, освітньої субвенції вистачало лише на зарплати, а якість освіти була не найкращою.

Трансформація старшої школи в ліцей тривала понад рік. За цей час провели дослідження серед учнів 10-11 класів щодо предметів та напрямів, які їм необхідні. Сформували колектив вчителів, готових працювати саме в старшій школі. Тоді з понад 300 педагогів громади лише 75 виявили бажання працювати в ліцеї. Водночас звільнень та скорочень учителів в інших навчальних закладах не відбулося. «Внаслідок створення ліцею жоден педагог не постраждав», — запевнила Заїка.

Вона додала, що було проведено роботу з батьками, яким пояснили умови навчання, організацію підвезень та важливість конкурентної освіти. У 2021 році до ліцею набрали 167 учнів, які вчилися в семи класах. На наступний рік створили ще 6 класів десятикласників. І от у 2023 році в ліцеї було 300 учнів, які здобували освіту на профільному рівні в одному закладі.

«Наші ліцеїсти – переможці конкурсів Малої академії різних рівнів. Цьогоріч двоє випускників склали НМТ на 200 балів. Батьки під час опитування говорили, що вони перестали наймати репетиторів. У нас висока конкуренція за учнів», — додала Заїка.

Читайте також: Культура доброчесності має стати невід'ємною частиною місцевого самоврядування - U-LEAD

За її словами, в результаті, громада має можливість постійно оновлювати й розвивати матеріально-технічну базу старшої школи. Ліцей став ресурсним центром і осередком науки для старшокласників і педагогів. У профтехучилищі, яке постійно не «добирало» учнів на бюджет, тепер із набором також усе добре.

«Випускники завжди будуть шукати кращі умови навчання. І завдання засновників комунальних ліцеїв — створити конкурентоспроможний заклад. Із сучасними профільними напрямами, матеріально-технічною базою і педагогами, які постійно підвищують свій кваліфікаційний рівень», — наголосив Дятленко і додав, що саме тому треба розпочати цю роботу вже сьогодні, щоб встигнути до вересня 2027 року впоратися із цими складними завданнями, вирішити які за місяць чи один рік неможливо.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-