В ООН оприлюднили доповідь генсека про дітей, у якій росармія занесена до «списку ганьби»

В ООН оприлюднили доповідь генсека про дітей, у якій росармія занесена до «списку ганьби»

Укрінформ
ООН оприлюднила доповідь Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, де збройні сили РФ включено до глобального списку злісних порушників прав дітей за вбивства та акти насилля в Україні.

Як передає Укрінформ, російська армія фігурує у відповідному додатку до доповіді «Діти та збройні конфлікти», однак, вказано, що Росія нібито вжила «впродовж звітного періоду заходів для поліпшення захисту дітей».

У документі зазначено, що російські збройні сили й пов'язані з ними збройні групи включено до додатку «у зв'язку з нападами на школи та лікарні й убивством дітей, зокрема, внаслідок застосування зброї вибухової дії з великим радіусом ураження, включаючи обстріли населених районів з використанням важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню, ракет і повітряних ударів».

ООН підтвердила 2334 серйозні порушення щодо 1482 дітей, ідеться в доповіді. При цьому зазначається, що ця інформація не відображає повномасштабної картини порушень через обмеженість доступу до тимчасово окупованих територій.

Підтверджено загибель 477 і поранення 1386 дітей. Також у доповіді згадуються випадки зґвалтування дітей. Крім того, ООН підтвердила випадки викрадення 92 дітей, зокрема з насильницьким розлученням із батьками та наданням російського громадянства.

«Я вражений представленим у моїй доповіді великим числом серйозних порушень щодо дітей після вторгнення в Україну Російської Федерації... Я особливо вражений великим числом нападів на школи й лікарні…, а також великою кількістю випадків вбивства й каліцтва дітей... Я також стурбований повідомленнями про викрадення дітей, їх вербування та використання, сексуальне насильство над ними й використання шкіл і лікарень у воєнних цілях», – зауважив Гутерреш.

Читайте також: У Білорусь українських дітей вивозили ще до початку повномасштабної війни - експертка

Він «наполегливо закликав» російські збройні сили терміново вжити заходів для припинення й запобігання цих серйозних порушень, а також домагатися притягнення винних до відповідальності.

Гутерреш водночас вказав на окремі випадки порушень щодо дітей з боку ЗСУ.

Як повідомляв Укрінформ, Генеральний секретар ООН схвалив рішення додати збройні сили РФ до глобального списку злісних порушників, що містяться в доповіді «Діти та збройні конфлікти» за вбивства й каліцтва дітей та атаки на школи й лікарні.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-