Фонд Save Ukraine повернув із Росії 121 викрадену українську дитину

Фонд Save Ukraine повернув із Росії 121 викрадену українську дитину

Укрінформ
Благодійний фонд Save Ukraine допоміг повернути вже 121 дитину, яка була незаконно вивезена російськими окупантами з території України.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу заявив заступник голови Save Ukraine Дмитро Філіпенко.

"Станом на сьогодні нам вдалося повернути вже 121 дитину", - сказав він.

За словами Філіпенка, під час останньої рятувальної місії вдалося повернути 8 дітей з дитячого будинку, які були незаконно вивезені з території України в Росію. "Ми ідентифікували їх місце знаходження завдяки дітям, яких повернули перед цим. І ось два тижні тому цих вісім дітей вдалося повернути. Зараз вирішуємо питання їх розташування", - зазначив він.

За словами заступника голови Save Ukraine, в інших повернутих дітей були батьки, принаймні, один з них. "Також було повернуто кілька дітей, які втратили батьків. Їх повертали бабусі чи дідусі", - додав він.

Читайте також: Росія відкидає спроби інших країн стати посередником щодо повернення дітей — Микола Кулеба

За словами Філіпенка, наразі фондом ідентифіковано 19 667 викрадених Росією дітей, і ця цифра постійно зростає. "Це означає, що ми знаємо їх прізвище, ім’я та по батькові, дати народження та приблизне місцезнаходження. Але число неідентифікованих дітей є в рази більшим, точну кількість поки ніхто не знає. Багато дітей продовжують викрадатися Росією на окупованих територіях", - сказав він.

Філіпенко вказав, що уряд України не може працювати напряму з владою держави-агресора у питанні повернення депортованих дітей, оскільки дипломатичні відносини розірвано, а тому основну роботу взяли на себе організації громадянського суспільства. У випадку із Save Ukraine, фонд отримує відповідну інформацію про викрадених Росією дітей через "гарячу лінію" та напряму від батьків. Після цього розпочинається процес підготовки необхідних документів для батьків або ж опікунів чи уповноваженої особи (у випадку дитячого будинку) для поїздки до РФ та повернення дітей.

Читайте також: Країни, які могли б допомогти повернути з РФ депортованих дітей, не квапляться – Лубінець

"Ми допомагаємо з документами, вибудовуємо маршрут та логістику, збираємо батьків у Києві, проводимо з ними тренінги та пояснюємо, з чого складається маршрут, як все буде відбуватися і що на них може чекати, щоб вони були більш підготовлені", - повідомив представник Save Ukraine.

За його словами, оскільки прямого автомобільного чи іншого сполучення з Росією немає, то батьки їдуть через сусідні крани до того місця, де було ідентифіковано їх дітей в Росії. Часто маршрут може складати понад 4 тис. км. Кожна рятувальна місія триває від трьох тижнів до місяця, з урахуванням підготовки документів.

Як повідомив Філіпенко, у середньому витрати на повернення однієї дитини складають близько 4 тис. доларів. А тому фонд наразі проводить, у т.ч. за кордоном, кампанію з акумулювання коштів на свою діяльність з повернення з Росії викрадених дітей.

"Росіяни віддавали дітей лише батькам і на підставі усіх правильно оформлених документів. У випадку, якщо мова йде про сиріт, то за ними їхав офіційний представник з того дитячого будинку, з якого їх викрали, з довіреністю на отримання дітей", - повідомив представник Save Ukraine.

За його словами, російська сторона завжди намагалася перешкоджати поверненню дітей в Україну, а з видачею Міжнародним кримінальним судом ордеру на арешт Путіна різних перешкод з боку росіян лише побільшало. За словами представника Save Ukraine, дані про усі випадки зі звільненням викрадених дітей, а також їхні свідчення, далі надсилаються, зокрема, в офіс прокурора МКС.

Читайте також: Омбудсмен вважає, що місія ООН могла би розшукувати депортованих до рф українських дітей

"Росіяни намагаються чинити різні перепони. Наприклад, якщо це доручення на отримання дитини, то вони шукають можливості не взяти його до уваги та не віддавати дітей. У нас було два таких випадки, коли не вдалося отримати дитину, а через декілька днів ми втратили інформацію про їх місцезнаходження – тобто, їх перемістили з одного закладу в інший. Ми намагаємося ідентифікувати, де вони зараз", - розповів Філіппенко.

Водночас, він вказав, що після видачі ордеру на арешт Путіна та "дитячого омбудсмена" Марії Львової-Бєлової, яка "усиновила" українського хлопчика, бажаючих серед російських сімей всиновлювати викрадених в Україні дітей поменшало.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Австрії відкрилася виставка "Діти під час війни", яка привертає увагу до страждань українських дітей внаслідок російської агресії та, зокрема, до їх незаконної депортації в Росію та спроб Кремля змінити їх ідентичність.

У Відні відкрилася виставка про депортацію Росією українських дітей / Фото: Василь Курц, Укрінформ

Захід організовано спільно австрійською благочинною організацією Kleine Herzen ("Маленькі серця") та благодійним фондом Save Ukraine, який займається поверненням українських дітей з РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-