Битва за Україну. День чотириста сімдесят другий

Битва за Україну. День чотириста сімдесят другий

Укрінформ
На Бахмутському напрямі за добу українським військовим вдалося на різних ділянках просунутися до 1400 метрів. З Херсонщини евакуйовані 2620 людей, ситуація “стабільно тяжка”.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста сімдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 10 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

За останні 48 годин значні операції ЗСУ відбувалися у кількох секторах східної та південної України. На деяких ділянках українська армія, ймовірно, досягла значного прогресу та пробила першу лінію російської оборони.

Візит Джастіна Трюдо до Києва

  • Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо та віцепрем'єр-міністром Христя Фріланд прибули з несподіваним візитом до Києва. Візит не анонсувався з міркувань безпеки – ЗМІ.
  • Трюдо у суботу виступив у Верховній Раді України, на виступі був присутній уряд України у повному складі. Канада буде підтримувати вступ України у НАТО. Ми хочемо миру, але хочемо його на українських умовах - вибір України, як захищати себе, РФ має покинути всю її територію — заявив Трюдо. Закінчив виступ словами "Слава Україні!".
  • Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо ухвалили спільну декларацію, в якій підтвердили засудження збройної агресії Росії і зазначили, що Україна рішуче здійснєґ своє право на самооборону, заявили, що Росія повинна негайно, повністю й беззастережно вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів — пресслужба Офісу Президента.
  • Канада офіційно приєднується до "коаліції літаків", зокрема у частині тренувань українських пілотів та обслуговування авіамашин - повідомив заступник керівника ОП Ігор Жовква, інформуючи про домовленості, досягнуті під час візиту в Україну прем’єр-міністра Канади.
  • Джастін Трюдо переконаний, що Україна обов’язково стане повноправним членом НАТО, «коли для цього будуть належні умови» - про це він заявив на пресконференції у Києві.
  • Канада конфіскувала транспортний літак Ан-124 підсанкційної російської компанії “Волга-Днепр”, який перебуває у Торонто, та розпочала процес його передачі Україні, повідомив прем’єр-міністр Канади.

Вночі на Одещині внаслідок обстрілу дронами «Шахед» та ракетами три людини загинули та 26 отримали поранення, серед них дві дитини та вагітна жінка. Про це повідомила керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

Унаслідок підриву російськими військами дамби Каховської ГЕС загинули четверо людей, ще 27 вважаються зниклими безвісти. Станом на 12:00 10 червня евакуювати вдалося 2620 людей, 160 з них – діти. Унаслідок ворожого обстрілу під час евакуаційних заходів 11 людей зазнали травмувань – міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Підрив Каховської ГЕС

Економічні й екологічні наслідки

  • Станом на ранок 10 червня з Каховського водосховища витекло 62% його об'єму, або 12,24 куб. км води. Рівень води у водосховищі вже 10,55 м. Орієнтовна сума збитків довкіллю вже становить понад 55 млрд грн. – міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.
  • На Херсонщині залишається «стабільно важкою» ситуація через підтоплення, спричинені руйнуванням дамби Каховської ГЕС. «Вода відходить, але відходить дуже повільно, про це Радіо Свобода повідомив голова Херсонської облради Олександр Самойленко.
  • У Бериславському районі Херсонської області спадає рівень води в Каховському водосховищі й водночас зростає в річці Інгулець – голова Бериславської РВА Володимир Літвінов.
  • Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко доручив пришвидшити впровадження у Дніпропетровській області проєктів з облаштування нових свердловин на тлі виникнення в регіоні проблем із постачанням води внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС — МВС.
  • На Одещині прикордонники фіксують наслідки російського екоциду, за їхніми словами море "перетворюється на сміттєзвалище та кладовище тварин". У морі плавають будинки, меблі, побутова техніка, автомобілі. Також починається мор риб – ДПСУ.

«Російський слід» теракту

  • Блогер-колаборант Олександр Таліпов, засновник та автор ресурсу «кримський смерш», який займається переслідуванням українців у Криму, на своєму телеграм-каналі розкрив подробиці підготовки росіянами підриву Каховської ГЕС». Таліпов обурився дописами так званих російських «військових блогерів», мовляв, особовий склад окупантів «кинули» на островах (на Дніпрі біля Херсона. – Ред.). За його словами, він зв'язувався з військовими РФ, які запевнили, що втрат немає, з островів до третьої ночі вийшли всі – повідомляє ГУР.
  • У медійному просторі переважає інформація з конкретними доказами того, що росіяни навмисно пошкодили греблю Каховської ГЕС. Зокрема, у Норвезькому центрі сейсмічного моніторингу NORSAR повідомили про сейсмічні дані, що вказують на вибух, зафіксований 6 червня о 2.54 у районі ГЕС. The New York Times навела слова високопоставленого співробітника Білого дому, що американські супутники-шпигуни з інфрачервоними датчиками зафіксували вибух на греблі. Видання The Wall Street Journal повідомило про оцінку інженерів та експертів, які вважають, що вибух "детонував у певній точці або кількох слабких точках", що зруйнувало греблю – підсумовує Інститут вивчення війни (ISW).

Затоплення на окупованій території

  • В Олешківській громаді військові РФ займаються мародерством. Так російські військові відібрали човен у волонтерів і мародерять на ньому – вивозять з незатоплених верхніх поверхів житлових будинків речі місцевих мешканців. Багато російських військових заїхало напередодні ввечері у село Підстепне – там вони почали відбирати у людей автотранспорт – Олешківський міський голова Євген Рищук.
  • На Херсонщині на лівому березі Дніпра, підконтрольному Росії, невідомою є доля 374 людей із затоплених територій, троє з цього числа, ймовірно, загинули. У базі волонтерів залишаються понад 1700 заявок на евакуацію – кожна заявка, зазвичай, стосується кількох людей. Однак доступ сюди утруднений – на в'їзді до Олешків стоїть блокпост – повідомляє видання "Агентство".

Міжнародна реакція

  • Молдова виділить Україні допомогу на суму в 4,2 мільйони леїв (понад 236 тисяч доларів США) для ліквідації екологічних та гуманітарних наслідків руйнувань на Каховській ГЕС – NewsMaker.
  • Японія надасть Україні через міжнародні організації $5 мільйонів для термінової допомоги постраждалим від затоплення через підрив російськими військовими дамби Каховської ГЕС – Kyodo.
  • Сполучене Королівство надасть допомогу у розмірі 16 мільйонів фунтів стерлінгів (майже 20 мільйонів доларів США) для підтримки цивільного населення України, яке постраждало від наслідків підриву росіянами греблі Каховської ГЕС.

ЦИТАТИ ДНЯ

Президент Володимир Зеленський про російську реакцію на контрнаступ України: "Важливо, що Росія відчуває завжди, що їм недовго залишилося, на мою думку. Контрнаступальні й оборонні дії відповідні відбуваються в Україні. На якій стадії – я не буду говорити детально. Вважаю, що ми це обов'язково будемо відчувати... Я щодня на зв'язку з нашими командувачами різних напрямків – Сирським, Тарнавським, Москальовим, Наєвим, Залужним. Всі зараз налаштовані позитивно – так Путіну і передайте".

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

На Бахмутському напрямі за добу українським військовим вдалося на різних ділянках просунутися до 1400 метрів. Війська країни-агресора намагаються бити по українським підрозділам: завдано 8 авіаударів та 330 обстрілів ствольною реактивною артилерією – речник Сил оборони України Східного напрямку полковник Сергій Череватий.

Сили та засоби ПО вночі 10 червня знищила дві ворожі крилаті ракети та 20 ударних дронів Shahed-136/131. Ворог завдав удару по одному з оперативних аеродромів у Полтавській області балістичними та крилатими ракетами типу "Іскандер", а також ударними БПЛА. Також росіяни атакували Одеську та Харківську область крилатими ракетами та ударними дронами відповідно. Усього по об’єктах критичної інфраструктури та військових об’єктах з північного та південного напрямків випущено вісім ракет різних типів та 35 ударних БпЛА іранського виробництва Shahed-136/131 – з району східного узбережжя Азовського моря – Повітряні сили ЗСУ.

Особовий склад одного з катерів Військово-морських сил під час російської нічної атаки на Одеську область знищив три дрони-камікадзе ShahedВМС.

На Херсонщині в селі Стрілкове, що на Арабатській стрілці, було знищено росіян після вибуху в будівлі "МВД РФ". Як повідомили місцеві мешканці, постраждалих серед місцевого населення немає – заступник голови Херсонської обласної Ради Юрій Соболевський.

Відгуки українських військових про поставлене німецьке озброєння дуже позитивні, а з самохідної артилерійської установки PzH2000 вони роблять до 20 тисяч пострілів, хоча ствол рекомендується міняти після 4500 пострілів, про це заявив в інтерв’ю RND керівник німецького оборонного концерну Rheinmetall Армін Паппергер.

Обстріли

  • Вночі ворог атакував Миргород, зокрема територію веродрому. Зазнала пошкоджень техніка й інфраструктура. На щастя, без жертв. Пожежу локалізували. Були пошкоджені 8 прилеглих будинків та 4 автомобілі" – голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.
  • Росіяни під час нічної ракетно-дронової атаки влучили в промисловий майданчик об’єкта газовидобутку, подачу газу з цього об’єкта у газотранспортну систему припинено – пресслужба Міненергетики.
  • Вночі ворог завдав атаки, використавши більше ніж 10 БПЛА, по території Богодухівського та Куп’янського районів. Сталися пожежі. Загинув чоловік 29 років, зазнав поранення 39-річний чоловік – голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.
  • Протягом доби ворог 77 разів вдарив по 14 населених пунктах Запорізької області: авіацією – по Гуляйполю та Ольгівському, БПЛА атакували Степове та Гуляйполе, 4 рази вдарили з РСЗВ по Кам'янському, Ольгівському та Малинівці та ще 69 артобстрілів по 9 н.п. – голова Запорізької ОВА Юрій Малашко.

* * *

Окупанти вбили в Україні 487 дітей і ще 1014 дітям завдала поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: Україна

Верховна Рада ухвалила постанову про звернення до ООН, парламентів та урядів її держав-членів, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей у зв’язку з підривом російськими військами Каховської ГЕС. За документ проголосували 265 народних депутатів.

Міністерство енергетики і Міжнародна енергетична агенція підписали домовленості про надання допомоги Україні для забезпечення стійкості та сталості українського енергосектору – пресслужба Міненерго.

Міністерство охорони здоров’я України за участі Світового банку запустили проєкт для модернізації закладів охорони здоров’я у кожній області – пресслужба МОЗ.

Посли країн Великої сімки визначили три пріоритети для України у сфері судової та антикорупційної реформ до 30 вересня 2023 року, йдеться у Твіттері японського головування у Групі послів G7 у Києві.

Уряд створив міжвідомчу робочу групу з антикорупційних цифрових інструментів, її очолять міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та голова НАЗК Олександр Новіков – пресслужба Мінцифри.

* * *

  • Національний банк за тиждень 5-9 червня продав з резервів 292,69 млн доларів і купив 15,05 млн доларів. З кінця травня 2022 року НБУ був змушений продавати близько 1 млрд дол з резервів щотижня для балансування міжбанку. Після корекції курсу на 25% до 36,6 грн за долар у середині липня ситуація стабілізувалася, а тижневі продажі валюти не перевищували пів мільярда – йдеться в даних НБУ. Загалом від початку року НБУ продав вже 11,04 млрд доларів та купив 146,04 млн доларів.

* * *

Кореспондентка "Медіазони" Алла Константинова отримала премію European Press Prize за статтю "У процесі знепритомніла і навіть цьому рада" про зґвалтування російськими військовими. Матеріал вийшов у квітні 2022 року – після того, як російська армія залишила Бучу, Бородянку та Богданівку.

У Миколаєві відкрилася виставка «Полк «Азов» – Янголи Маріуполя», присвячена пам’яті бійців полку «Азов», які загинули під час оборони Маріуполя та Азовсталі.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Конгресмен Тед Лью від Демократичної партії у п'ятницю подав до Конгресу законопроєкт щодо офіційного визнання РФ державою-спонсором тероризму. Ініціатива була підтримана представниками обох партій США.

Білий дім заявив, що Росія поглиблює свою оборонну співпрацю з Іраном та отримала сотні безпілотників, які використовує для ударів по Україні. Представник Білого дому Джон Кірбі також зазначив, що Росія отримує від Ірану матеріали, необхідні для будівництва заводу з виробництва безпілотників, який може бути повністю введений в експлуатацію в російській особливій економічній зоні "Алабуга" на початку наступного року – Reuters.

Канада виділяє 500 млн канадських дол (близько 400 млн дол США) на військову допомогу Україні, а також запроваджує санкції проти осіб і компаній, причетних до руйнування українських культурних пам’яток, установ та ідентичності у контексті російської агресії – про це оголосили в офісі прем’єр-міністра Канади під час візиту Джастіна Трюдо до України.

Представники обох партій нижньої палати Конгресу США у п’ятницю представили резолюцію із закликом до президента Байдена надати Україні ракетні системи більшого радіуса дії ATACAMS для забезпечення її перемоги. Документ оприлюднений на офіційному сайті Комітету в міжнародних справах Палати представників.

У рамках гуманітарної допомоги та на виконання розпорядження президента Ільхама Алієва, державна нафтова компанія Азербайджанської Республіки, відправила до України 20 тонн пального – Азертадж.

Влада Казахстану вилучила партію БПЛА, яка незаконно намагалася перевезти з Киргизстану до Росії – 14 безпілотників DJI AgrasT30 на загальну суму майже 16 мільйонів рублів. Про це повідомляє Orda.kz. За даними Бюро національної статистики Казахстану, в 2022 році країна імпортувала дронів на 5 мільйонів доларів, а до Росії відправила – на 1,23 мільйона.

Голова КНР Сі Цзіньпін у телефонній розмові з президентом Південно-Африканської Республіки (ПАР) Сирілом Рамафосою заявив, що підтримує мирні ініціативи лідерів африканських країн по Україні та їхній намір відвідати Київ і Москву в пошуках політичного врегулювання «кризи».

ВОРОГ

Міністерство закордонних справ Росії висловило протест послу Японії у Москві в зв’язку з рішенням Токіо передати Україні військову техніку – NHK.

Літаки Typhoon Британських ВПС, які базуються на авіабазі Амарі в Естонії, а також винищувачі Gripens Шведських ВПС кілька разів за останню добу перехоплювали російські військові літаки поблизу повітряного простору НАТО – йдеться в повідомленні міністерства оборони Великої Британії.

У російському адмінцентрі Уфі сталося займання на складі паливно-мастильних матеріалів на площі 500 м² – МНС РФ.

Глава МЗС Литви надіслав лист генеральному прокурору країни Ніді Грунскене, в якому передав їй інформацію лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської щодо можливого незаконного переміщення українських дітей на територію Білорусі та причетності до цього злочину представників білоруської влади.

Підготував Олександр Волинський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-