У десяти містах розгорнули центри допомоги постраждалим від сексуального насильства - Стефанішина

У десяти містах розгорнули центри допомоги постраждалим від сексуального насильства - Стефанішина

Укрінформ
Українська влада створює умови, аби жертви сексуального насильства з боку російських військових могли отримати комплексну спеціалізовану допомогу.

Про це заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на форумі «Повага. Допомога. Справедливість», повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Це злочин, який більшість людей через страх, сором, психологічну травму хочуть природним чином назавжди лишити в кутках памʼяті і в тіні свідомості. Це та мета, яку переслідують злочинці - жертви будуть мовчати, тому ми робимо все можливе, аби пояснити важливість звернення по допомогу тим, хто, можливо, не готовий звертатися до правоохоронної системи», - сказала урядовець.

За її словами, важливими чинниками у цьому зв'язку є нормалізація психоемоційного стану постраждалих, пропрацювання травм насильства. Вона нагадала, що торік у травні уряд погодив з ООН відповідну програму співробітництва.

Стефанішина зазначила, що завдяки співпраці з Офісом спецпредставниці ООН з питань сексуального насилля в Україні розбудували дієвий механізм комплексного реагування на злочини насильства, розгорнуто центри допомоги в Запоріжжі, Дніпрі, Києві, Мукачеві, Харкові, Херсоні, Полтаві, Чернівцях, Одесі та Кропивницькому.

«Ми забезпечуємо точку входу постраждалим до системи комплексної спеціалізованої підтримки: юридичної, соціально-психологічної, інформаційної. Допомога орієнтована на ключові принципи: конфіденційність, безумовність, добровільна інформована згода та безоплатність», - підкреслила віцепремʼєр-міністр.

Читайте також: Сексуальні злочини під час війни є системною політикою Росії – Маляр

Вона додала, що держава працює над створенням таких центрів за кордоном, зокрема з Чехією та Німеччиною.

Як повідомлялося, працівники поліції відкрили 70 кримінальних проваджень щодо вчинення сексуального насильства російськими військовими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-