СБУ затримала адвоката, який збирав для росіян дані про HIMARS

СБУ затримала адвоката, який збирав для росіян дані про HIMARS

Фото, відео
Укрінформ
Служба безпеки України викрила у Київській області російського агента, який збирав дані про HIMARS.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

«Зловмисником виявився місцевий діючий адвокат, який раніше працював у прокуратурі і внаслідок неуспішного проходження атестації був звільнений з цієї структури у 2021 році», - ідеться в повідомленні.

Встановлено, що згодом його завербували російські спецслужби для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

Читайте також: СБУ затримала зрадників, які на початку вторгнення рф підпалили пожежну частину на Київщині
Відео: СБУ

За вказівкою ворога, адвокат намагався здобути мапи мінних полів, створених Силами оборони на підступах до Києва і на території Чернігівщині, а також у прифронтових районах сходу України.

Крім того, він розвідував можливі бойові позиції реактивних артилерійських систем M142 HIMARS та місця дислокації складів з боєприпасами та паливо-мастильними матеріалами ЗСУ.

російський агент також підшукував інформаторів, яким пропонував високу грошову «винагороду» за передачу секретних відомостей.

Читайте також: СБУ арештувала активи Новинського ще на 144 мільйони

«Розвідінформація потрібна була загарбникам для здійснення повітряного удару по підрозділах українських військ, а також для створення власної карти українських укріплень», - сказано в повідомленні.

Втім, співробітники СБУ викрили зловмисника, задокументували злочинні дії і затримали під час передачі йому імітаційних координат базування HIMARS.

У ході розслідування встановлено, що російський агент також налагодив схему нелегального виїзду за кордон українських громадян призовного віку.

Читайте також: СБУ оголосила підозру підсанкційному пропагандисту, який був радником Гіркіна

До оборудки він залучив декількох спільників, які пропонували своїм клієнтам фіктивні документи для втечі за межі України.

Під час обшуку у нього виявили комп’ютерну техніку, мобільні телефони та носії інформації, які підтверджують факти підривної діяльності на користь країни-агресора.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Вирішується питання щодо обрання зловмиснику запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні засудили до 15 років позбавлення волі жителя Марганця, який коригував російські повітряні атаки на Дніпропетровщині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-