В Україні вперше пересадили шкіру дитині від посмертного донора

В Україні вперше пересадили шкіру дитині від посмертного донора

Фото, відео
Укрінформ
Унікальну операцію провели у дитячій лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова – пересадку шкіри однорічному хлопчику від посмертного донора.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба Першого медоб’єднання Львова, передає Укрінформ.

«Однорічний Андрійко став першим малюком, чиє лікування вдалося розпочати із застосуванням донорської шкіри», - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що хлопчик дістав опіки 25% шкіри: підборіддя, шиї та грудної клітки. Малюк потягнув чайник за дріт і перелив на себе кип’яток. Дитину одразу доправили в опіковий блок лікарні Святого Миколая. В реанімації медики всю ніч намагалися стабілізувати стан. І лікарям це вдалося. Однак шкіра хлопчика місцями була настільки уражена опіками, що вже не могла відновитися самостійно. Опікові хірурги вирішили застосувати до лікування Андрійка революційний для України підхід.

У Львові однорічній дитині вперше в Україні пересадили шкіру від посмертного донора / Фото: пресслужба Першого ТМО Львова

Знявши верхні, уражені фрагменти тканини, опікові хірурги закрили рани донорською шкірою. Вона не здатна прижитися і може перебувати на тілі пацієнта до кількох тижнів. Мета такої пересадки - захистити обпечені ділянки та створити максимально природні, необхідні для якнайшвидшого загоєння ран умови. І вже за кілька тижнів після цього Андрійко був готовий до наступного кроку - аутотрансплантації - закриття рани вже власною шкірою.

Андрійко вже вдома. До своїх лікарів повертається лише на перев'язки. Далі - реабілітація. Фізичний терапевт Сергій Худа надав мамі хлопчика всі необхідні рекомендації. Найголовніше домашнє завдання для батьків на сьогодні - проводити вправи із хлопчиком аби сповільнити ріст рубців.

Відео: Пресслужба Першого ТМО Львова
Читайте також: У Львові лікарі сформували новий череп бійцю, який потрапив під мінометний обстріл на Донеччині

До пересадки донорської шкіри у Першому медоб’єднанні Львова готувалися кілька років. На базі одного із найбільших опікових центрів створили перший в західних регіонах України Банк шкіри. Це стало можливим у тому числі завдяки минулорічним змінам до закону про трансплантацію.

В медоб’єднанні наголошують, що створення Банків шкіри зараз актуальне як ніколи. Адже опіки – одна із найчастіших причин травматизації військових та цивільних під час війни. Багатьох поранених доправляють саме до Львова.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові відкрили Національний реабілітаційний центр «Незламні». За рік тут робитимуть 10 тисяч операцій та зможуть допомогти понад 50 тисячам українців, які постраждали від війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-