Галущенко: Експорт електроенергії допоможе стабілізувати фінансовий стан енергокомпаній

Галущенко: Експорт електроенергії допоможе стабілізувати фінансовий стан енергокомпаній

Укрінформ
Щоб стабілізувати фінансовий стан енергетичних компаній та підготуватися до наступного опалювального сезону, Україна має розпочати експорт електроенергії.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко під час зустрічі з віцепрезидентом Європейської комісії з питань міжінституційних відносин Марошем Шефчовичем, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Міненерго.

Галущенко висловив сподівання на якнайшвидше рішення ENTSO-E щодо збільшення можливостей для імпорту та експорту електроенергії між Україною та ЄС.

«Отримані від експорту кошти дозволять, зокрема, стабілізувати фінансовий стан енергетичних компаній, які зазнали значних втрат від російських атак, а також підготуватися до проходження наступного опалювального сезону», – зазначив міністр.

За його словами, у процесі підготовки до наступної зими Україна планує максимально децентралізувати генерацію електроенергії за рахунок нарощування маневрових потужностей.

Під час зустрічі сторони обговорили відповідні напрями співпраці у сфері відновлюваних джерел енергії та використання газових турбін. Обговорювалася також подальша інтеграція України до європейських ринків електричної енергії та газу. Галущенко наголосив на зацікавленості української сторони в участі у платформі спільних закупівель природного газу.

Окрему увагу сторони приділили необхідності збереження європейських санкцій проти росії в енергетичному секторі та їх розширення на російську ядерну галузь.

Марош Шефчович запевнив, що ЄС продовжуватиме підтримку України у боротьбі з агресором та зберігатиме політичний тиск на росію.

Читайте також: Синхронізація з ENTSO-E допомогла Україні додатково отримати ₴8,7 мільярда

Як повідомлялося, Україна потребує розширення можливостей для комерційного обміну електроенергією з Європою. Синхронізація української енергосистеми з енергосистемою континентальної Європи відбулась 16 березня 2022 року. Енергосистема України була приєднана до мережі ENTSO-E разом з енергосистемою Молдови.

Фото: Міненерго

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-