У МЗС Литви назвали напад рф на Україну світовою війною гібридного характеру

У МЗС Литви назвали напад рф на Україну світовою війною гібридного характеру

Укрінформ
Віцеміністр закордонних справ Литви Мантас Адоменас вважає, що російсько-українська війна в нинішньому стані має глобальний вимір як «світова війна гібридного характеру», що вже почала формування нового світоустрою.

Про це він сказав кореспондентові Укрінформу на полях 4-ї Антивоєнної конференції в Ризі.

«Поточна ситуація має всесвітній, глобальний вимір. Це не просто війна, воєнні дії, які йдуть в Україні, а й уже світова війна, яка має гібридний характер і багато наслідків у різних сферах», - зазначив Адоменас.

Читайте також: Кулеба та Ландсбергіс обговорили посилення оборонної підтримки України

Як приклад він навів історію з нещодавнім візитом до Литви Вселенського патріарха Варфоломія. Все починалося рік тому з того, що кілька священників Литовської єпархії рпц відмовилися «слухатися патріарха кирила», котрий підтримав війну в Україні. І це запустило процес змін, який привів до початку відновлення юрисдикції Константинопольського патріархату в Литві.

«Це лише один невеликий приклад того, що ця війна почала процес формування нового світоустрою, в якому ми житимемо далі», - зазначив заступник голови МЗС Литви.

Він також підкреслив, що росія в майбутньому має отримати поразку, без жодних спроб «зберегти обличчя» путіну та закінчити російську агресію «дипломатичним способом». «Більш того, росія має подолати свій реваншизм, пройти свій шлях змін, подібний до того, який був у Німеччини в 1940-1950 роках, засудити свої практики і змінити своє суспільство. Але до цього ще треба дійти. 2023 рік буде вирішальним у цьому процесі, але, скоріше за все, не таким, коли відбудуться остаточні зміни», - сказав Адоменас.

Читайте також: Глава МЗС Литви: Наша ціль – щоб Україна стала повноцінним членом НАТО

Напередодні у Ризі проходила 4-та Антивоєнна конференція, яку проводив Форум вільної росії.

Як повідомляв Укрінформ, Вселенський патріарх назвав повернення юрисдикції Литовській церкві підтримкою процесу відновлення історичної справедливості. При цьому Патріарх Варфоломій підкреслив, що державне керівництво рф та російська православна церква несуть спільну відповідальність за скоєні в Україні злочини, зокрема викрадення дітей.

Фото: DELFI / Orestas Gurevičius

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-