Столтенберг подякував Норвегії за суттєву допомогу Україні

Столтенберг подякував Норвегії за суттєву допомогу Україні

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у штаб-квартирі Альянсу зустрівся у п'ятницю з прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гар Стере (Jonas Gahr Støre) та подякував цій країні за активну допомогу Україні у її боротьбі проти російської агресії.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті НАТО.

«Єнс Столтенберг подякував прем’єр-міністру Гар Стере за провідну роль Норвегії у тому, щоб допомогти Альянсу зрозуміти та відповісти на виклики у високих широтах Півночі,… а також за участь Норвегії у багатонаціональній бойовій групі НАТО в Литві. Він привітав суттєву допомогу, яку Норвегія надає для України, та наголосив на необхідності продовження надання сталої підтримки для України, яка чинить спротив російській агресії», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: росія готова кинути в бій ще тисячі й тисячі людей, щоб воювати далі - Столтенберг

Генсек Альянсу та керівник уряду Норвегії обговорили роль НАТО в захисті критичної підводної інфраструктури, що має життєво важливе значення для всіх союзників.

Минулого тижня обидва керівники, а також президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, відвідали морську газовидобувну платформу Troll A біля узбережжя Норвегії. Як зазначив Столтенберг, НАТО буде підвищувати рівень захисту підводної інфраструктури шляхом збільшення своєї військової присутності, заходами з підвищення ситуаційної обізнаності, а також через зміцнення співробітництва з міжнародними партнерами та представниками приватного сектору.

Столтенберг та Стере обговорили входження до НАТО Фінляндії та Швеції.

Читайте також: Навіть якщо війна закінчиться завтра, безпекове середовище змінилося надовго – Столтенберг

«Я вітаю той факт, що Туреччина й Угорщина готові ратифікувати (рішення) щодо членства Фінляндії в НАТО, і я сподіваюся, що обидві країни зроблять це швидко... Для мене залишається найвищим пріоритетом забезпечити, щоб входження Швеції було також ратифіковано так швидко, як це можливо», - сказав з цього приводу керівник Альянсу.

Він наголосив, що входження Фінляндії та Швеції зробить Альянс сильнішим та продемонструє чинність політики відкритих дверей НАТО.

Як повідомлялося, Агенція оборонних закупівель Міністерства оборони України і Норвезьке оборонне матеріально-технічне агентство (NDMA) підписали угоду про наміри, що передбачає підтримку створення організації закупівель оборонних матеріалів.

Читайте також: Засідання Комісії Україна-НАТО може відбутися на початку квітня - Столтенберг

Норвегія приєдналася до 19 країн-членів ЄС у проєкті спільного оборонного замовлення європейській оборонній промисловості на виробництво снарядів калібру 155 мм, для їх постачання в Україну та для поповнення національних арсеналів.

Протягом наступних п’яти років, у відповідь на агресію росії проти України, Норвегія виділить Україні підтримку на суму у 7,5 мільярда євро, що включає військову, економічну та гуманітарну допомогу.

Фото: NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-