МЗС засудило негуманне ставлення російських окупантів до журналістки Данилович

МЗС засудило негуманне ставлення російських окупантів до журналістки Данилович

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України засудило репресії проти політичних в’язнів, яких росія незаконно утримує за ґратами, зокрема останній випадок – ненадання належної медичної допомоги громадянській журналістці Ірині Данилович, життя якої нині під загрозою.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у коментарі зовнішньополітичного відомства.

У МЗС нагадали, що 22 березня Ірина, яку окупанти засудили до семи років позбавлення волі за надуманими звинуваченнями, оголосила сухе голодування «до моменту організації її діагностики та початку лікування, або до моменту її біологічної смерті».

«Ми закликаємо негайно забезпечити госпіталізацію громадянської журналістки, хвороба якої без термінового та комплексного лікування може призвести до смерті, як це вже сталося з політичними в’язнями Костянтином Ширінгом та Джемілем Гафаровим», - заявили у відомстві.

МЗС України також висловило протест через рішення маріонеткового апеляційного суду м. Сочі щодо залишення чинним вироку суду громадянину України Станіславу Стеценку, який був незаконно засуджений до 12 років позбавлення волі за абсурдним обвинуваченням у «державній зраді».

У зовнішньополітичному відомстві закликали міжнародну спільноту та партнерів України, у тому числі в рамках Міжнародної Кримської платформи, продовжувати чинити тиск на росію з метою негайного звільнення усіх українських громадян, незаконно ув’язнених окупаційним режимом в Криму, та запровадити санкційні обмеження щодо посадових осіб, причетних до переслідувань громадян України.

Читайте також: Правозахисники закликають негайно госпіталізувати та звільнити громадянську журналістку Данилович

Як повідомляв Укрінформ, громадську журналістку Ірину Данилович російські силовики викрали 29 квітня дорогою з Коктебеля до Феодосії. Протягом восьми днів її тримали у приміщенні фсб. Як повідомлялося, силовики проводили тестування на поліграфі та погрожували вивезти її до лісу, якщо вона щось приховуватиме. Їй запропонували підписати порожні бланки в обмін на "визволення". Після того, як вона це зробила, їй повідомили, що у її сумці нібито знайшли вибухівку.

28 грудня 2022 року окупанти в Криму оголосили Данилович вирок, призначивши їй сім років колонії загального режиму та штраф у сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою.

22 березня Данилович оголосила сухе голодування через ненадання медичної допомоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-