Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Відпочинок у 2023 році: про трансфери і популярні напрямки

Відпочинок у 2023 році: про трансфери і популярні напрямки

Блоги
Укрінформ
Можливостей відпочити стає більше - туроператори адаптуються до нових умов і оновлюють мережу маршрутів

Логістика подорожей з України кардинально змінилась. Цього року планувати поїздку за кордон варто знов або з найближчих до кордонів аеропортів, або автобусом. Та все ж ситуація покращується: можливостей відпочити стає більше, адже туроператори адаптуються до нових умов і оновлюють мережу маршрутів. Також і світ не зупиняється: одні курорти дорожчають та переходять у преміум, а інші — пропонують доступні та несподівані варіанти. Розбираємось з усім послідовно.

Надзвичайні обставини навчили українців діяти швидко. Туроператори ще під час пандемії коронавірусу фіксували значне скорочення термінів бронювань для подорожей: якщо до 2020 це були кілька місяців, то зараз — від двох тижнів до місяця. Зрозуміло, що повномасштабна війна не стимулює людей повертатись до довгострокового планування. Тим не менш, переваги завчасно заброньованих турів нікуди не зникли: це набагато більший вибір ніж у останній момент, а також привабливі ціни, які можуть бути вигіднішими за так звані «гарячі тури». 

Та все ж таки саме попит формує пропозицію, тому зараз на українському ринку можна забронювати тур як у режимі з сьогодні на завтра, так і за кілька місяців до відпустки. За даними внутрішньої статистики туроператора Join UP!TM, уже зараз є замовлення подорожей на літній сезон. При цьому навіть експерти галузі позитивно вражені таким підходом українців — люди дійсно незламні й зберігають можливість діяти раціонально й планувати попри будь-які зовнішні фактори.

Український кейс унікальний для світу, наші громадяни знаходять сили й ресурси подорожувати попри всі труднощі. Ми, як туроператор, зі свого боку намагаємось голосніше артикулювати, що наші туристи знаходяться в особливій ситуації й просимо іноземних готельєрів уникати спільного розміщення з росіянами, не допускаємо спільних екскурсій, щоб не провокувати агресію в бік наших громадян, тим більше, що основна авдиторія — жінки, діти, літні люди. Ми прагнемо зробити відпочинок наших туристів максимально комфортним, тому дбаємо про те, що в наших силах і компетенціях.

Портфоліо туроператорів майже не змінилось через війну. Так само доступні найпопулярніші в нашій країні Єгипет і Туреччина, а також тури в ОАЕ, Туніс, Чорногорію, Албанію, грецький Крит, Кіпр, Іспанію. Навіть більше: закриті ще кілька років тому через пандемію Таїланд та Шрі-Ланка нарешті знову приймають українців. Для тих, хто полюбляє далекі острови, є Мальдіви, Занзибар, Тенеріфе чи Мадейра. Всюди можна поїхати відпочити.

Щоправда, потрібно враховувати цінову політику. Через інфляцію в Україні ціни на тури дещо виросли в порівнянні з попереднім роком, адже закордонні готелі ведуть розрахунки в доларах чи євро. Ще один фактор — логістика. Поєднання кількох видів транспорту, а інколи й додаткова ночівля впливають на загальну вартість турів. Також у деяких країнах через свої внутрішні причини виросли ціни. Як результат, наприклад, Туреччина в 2023 році може здаватись дорожчою, особливо для тих, хто планує економний відпочинок у форматі all inclusive. 

Таким туристам, як можливу альтернативу, цікаво буде розглянути готелі Албанії — там також популярний формат “усе включено”, але ціни при цьому нижчі. Іншим варіантом відпочинку в тому ж форматі може стати Туніс. Тож усе залежить від мандрівників, що їм цікавіше — південна Європа чи північна Африка.

Наразі з України зручніше подорожувати або автобусом (на невеликі відстані), або літаком із сусідніх країн. Хоча другий варіант також починається з автобуса. Утім, туроператори, які прагнуть зробити відпочинок комфортним навіть у сучасних складних реаліях, уже пропонують трансфери. 

Найчастіше мова йде про поїздки з деяких українських обласних центрів до найближчих аеропортів за кордоном. Так можна дістатись із Львова до польського Жешува. Ще одне популярне місце вильоту — Кишинів (Молдова). Найбільше наших співгромадян, за даними Join UP!TM, подорожували саме з нього — понад 50 тис. українців.

Звичайно, що цим перелік місць вильоту не обмежується. Деякі тури стартують з Будапешта, Бухареста, Варшави, Праги та деяких інших міст. Інколи існують різні варіанти, а отже туристи можуть самі вибрати більш зручне для них місто для старту подорожі. 

Окремо тут слід згадати про українців, що зараз знаходяться за кордоном. Вони також можуть скористатися послугами українського туроператора - вибрати найближчий аеропорт, або навіть самостійно дістатись до місця відпочинку й замовити лише наземне обслуговування. Щодо автобусних турів, то вони частіше доступні на європейських напрямках: Болгарія, Греція, Туреччина, Чорногорія.

Тури в Україні також стають все популярнішими. Це пов’язано як з обмеженнями на виїзд для чоловіків призовного віку, так і загалом із зацікавленням громадян у рідній країні. До туроператорів частіше звертаються щодо відпочинку в Карпатах. При чому це як гірськолижні курорти взимку, так і просто затишні готелі в горах протягом усього року. 

Нова категорія готелів, на яку з’явився запит минулого року — готелі з генераторами, де завжди є світло. Крім того, зростає попит на розміщення з домашніми улюбленцями. Відповідно, таких готелів також стає більше. Ці тенденції збережуться й у 2023-му. 

Також набирає популярності оздоровчий туризм: постійний стрес впливає на людей і тому багато хто прагне не просто переключитись, але й скористатись оздоровчими процедурами. Для таких туристів доступні українські санаторії з якісним набором лікувальних послуг.

Катерина Артюх

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-