Держава має напрацювати ефективний механізм компенсації за зруйноване житло — експертка

Держава має напрацювати ефективний механізм компенсації за зруйноване житло — експертка

Укрінформ
Держава має напрацювати ефективний механізм компенсації за зруйноване чи пошкоджене внаслідок російських обстрілів житло.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ заявила юристка з питань адвокації БФ «Право на захист» Анастасія Бурау, передає кореспондент Укрінформу.

«Щодо конкретно компенсації, то до початку повномасштабного вторгнення існував певний механізм компенсації, який застосовувався для Луганської і Донецької областей, але наразі він не відповідає на всі виклики повномасштабної агресії і той величезний обсяг руйнувань, до якого агресія призвела. Тому загалом держава має вибудувати новий механізм, який був би дієвим і прозорим», - сказала експертка.

Бурау наголосила, що однією з ініціатив, яка спрямована на це, є законопроєкт №7198 «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій». За її словами, наразі цей проєкт закону неідеальний і потребує доопрацювання, оскільки містить певні обмеження щодо того, кому і за яку нерухомість може бути надана компенсація. Також є питання до способів надання такої компенсації.

Читайте також: Конфіскація російських активів на відбудову України: перші кроки

«Закон має передбачати способи надання компенсації, можливості для людей і загалом врегулювати цю процедуру. Тільки тоді ми зрозуміємо, що цей механізм запрацює. Можливо це будуть не кошти. Одним зі способів компенсації може бути фінансування будівництва або його (житла - ред.) придбання за допомогою житлових сертифікатів. Тобто не кошти видаються людям, а держава бере на себе певне зобов'язання», - підкреслила юристка.

Як повідомлялося, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України і Управління Верховного комісара ООН у справах біженців підписали Меморандум про співробітництво, яке передбачає запуск платформи «Україна – наш Дім» (Ukraine is Home). У фокусі проєкту Ukraine is Home, по-перше, прозора та справедлива компенсація за пошкоджене та зруйноване житло, механізм якої визначає законопроєкт №7198, по-друге –забезпечення прямої допомоги громадянам для відновлення житла, по-третє – будівельні хаби, децентралізовані склади, які будуть містити наперед закуплені будівельні матеріали для забезпечення нагальної потреби для проведення термінових ремонтів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-