Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

На кого вистачить освітньої субвенції

На кого вистачить освітньої субвенції

Укрінформ
Цього року дефіцит - 20% від потреби кожної громади

В опитуванні, яке я проводжу, я прошу оцінити прийнятність різних позицій, які могли би покрити дефіцит освітньої субвенції, що цього року становить 20% від потреби фактично для кожної громади. Є там запитання, де я пропоную додати свої варіанти (може я чогось не побачив). І от там зустрічаю відповіді, які змусили мене ще раз спробувати спрощено, без посилання на нормативку пояснити що то є таке ОСВІТНЯ СУБВЕНЦІЯ.
Отже, освітня субвенція надається державою територіальним громадам на заробітну плату педагогічних працівників, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти (усім вчителям, директорам шкіл, їх заступникам, психологам тощо). Розмір цієї субвенції вже чітко визначений в бюджеті 2023 та порахований для кожної громади. Розмір не залежить від кількості шкіл чи вчителів у них. Натомість залежить від кількості дітей, відсотка сільського населення громади, густини учнів на 1 км кв, і інших більш дрібних показників. Далі місцева влада має розподілити ці кошти між школами громади. Якщо цих коштів не вистачає, депутати своїм рішенням можуть додати кошти з місцевого бюджету, не спрямувавши їх на інші програми. Водночас кошти освітньої субвенції не можуть бути спрямовані на жодні інші цілі, окрім як на з/п педагогічних працівників.
Тому пропозиції в опитуванні, наведені нижче, не можуть бути застосованими для покриття дефіциту:
- У період воєнного стану не витрачати кошти на технічне забезпечення, підручники та посібники
- Зменшити кількість обслуговуючого персоналу
- Знімати кошти у всіх працівників державних установ, починаючи зі старост і заступників
- Можна і начальників залишити без різних премій, як і вчителя, скоротити їхні видатки на відрядження, адже за усе що вчителю потрібно
- Заморозити тимчасово інші освітні програми на час війни
- Зменшити заробітну плату всіх депутатів
- Скасуйте краще заробітні плати зовсім не потрібним методистам та розформуйте марні методичні відділки, які нічим корисним не займаються, окрім пересилки листів вищих інстанцій.
* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-