Відновлення СРСР не хочуть 87% українців

Відновлення СРСР не хочуть 87% українців

Опитування
Укрінформ
В Україні 87% громадян не прагнуть відновлення Радянського Союзу, натомість лише 3% хотіли б цього.

Про це свідчать результати опитування громадян щодо ставлення до СРСР, проведеного Центром Разумкова, передає Укрінформ.

Зазначається, що дослідники порівнювали результати опитування з отриманими у попередні роки.

"Якщо у 2000 р. лише трохи більш ніж половина (53%) респондентів однозначно відповідали, що не прагнуть відновлення Радянського Союзу, то у 2021 р. частка таких становила вже 69%, за даними останнього опитування (2022 р.) — 87%. Однозначно хочуть відновлення СРСР лише 3% опитаних (у 2000 р. таких було 19%, у 2021 р. — 10%), ще 11% відповіли «так, але я розумію, що за сучасних умов це нереально» (у 2000 р. — 28,5%, у 2021 р. — 21%)", - зазначають соціологи.

За їхніми даними, в усіх регіонах супротивники відновлення СРСР становлять переважну більшість, хоча на Півдні та Сході країни їхня частка (відповідно 72% і 81%) дещо нижча, ніж на Заході (93%) і в Центрі (89%). Причому серед представників найстаршої вікової групи ті, хто не хотів би відновлення Радянського Союзу, становлять переважну більшість (74,5%), а серед осіб віком до 30 років ця частка зростає до 95%.

Також соціологи зауважують, що серед тих, хто в родині розмовляє російською мовою, ця частка становить 79%, серед тих, хто розмовляє українською, — 90%.

Читайте також: 78% українців вважають неприйнятними жодні компроміси заради завершення війни

Опитування проводилося соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні з 22 вересня по 1 жовтня методом face-to-face проводилось у 112 населених пунктах у всіх областях України (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській — лише на тих територіях, що контролюються урядом та на яких не велися бойові дії) та місті Києві.

Опитано 2021 респондента віком від 18 років. Похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3%. При цьому додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-