ООН готує нову програму допомоги українцям на випадок зимової хвилі переміщення

ООН готує нову програму допомоги українцям на випадок зимової хвилі переміщення

Укрінформ
Гуманітарні організації ООН готують нову програму допомоги Україні на випадок зимової хвилі переміщення людей всередині країни і за кордон.

Про це заявив заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс на спільному з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша лідерка пані Деніз Браун (постійна координаторкою системи ООН в Україні – ред.) якраз займається цими питаннями (підготовкою нової програми – ред.) спільно з організаціями Управління верховного комісара з прав людини та Міжнародною організацією міграції», - сказав Гріффітс.

Він додав, що після початку повномасштабного вторгнення відбулось дуже велике переміщення людей по Україні і за її межі, але «ми впоралися з цим».

«Найважливіше, що ми зрозуміли, - необхідно робити все, щоб люди могли повертатися до нормального життя, отримуючи необхідні послуги, щоб вони не були змушені більше переїжджати. Тобто якщо в них буде все, що їм потрібно, на тих місцях, де вони зараз облаштовані, то просто не буде потреби ще кудись переміщуватися», - зазначив заступник генерального секретаря ООН.

У цьому контексті він поділився висновками щодо пріоритетних напрямків допомоги ООН після відвідання звільненого Херсона.

За його словами, центральним пріоритетом є забезпечення населення електроенергією, оскільки ця проблема у деяких районах Херсона стоїть дуже гостро.

Другим пріоритетом ООН він назвав допомогу Україні у розмінування деокупованих територій. Зокрема, за словами Гріффітса, приблизно 0,5 млн га землі на Херсонщині заміновано, а загалом Україна є найбільш забрудненою мінами територією.

Читайте також: Україна домовляється з ООН про подальшу підтримку переселенців - Шмигаль

Третій пріоритет - допомога Україні у перезапуску економіки.

«Ми бачимо бажання людей іти на роботу, дітей – учитися в школі. І ми допоможемо вам знову поставити приватний сектор на ноги навіть у такі скрутні часи», - запевнив заступник генсека ООН.

Як повідомлялося, заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань, Координатор надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс 12 грудня прибув до України з чотириденним візитом, під час якого посадовець, зокрема відвідав Херсон, Миколаїв та Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-