На Запоріжжі викрили диякона УПЦ МП - агітував за «приєднання» регіону до рф

На Запоріжжі викрили диякона УПЦ МП - агітував за «приєднання» регіону до рф

Укрінформ
Служба безпеки викрила у Запоріжжі диякона Української православної церкви московського патріархату, який агітував за «приєднання» міста до рф.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

"Служба безпеки викрила ще одного ворожого поплічника в результаті контрдиверсійних заходів у прифронтових районах півдня України. Зловмисником виявився диякон однієї з церков Запорізької єпархії УПЦ (МП), який публічно схвалював проведення незаконного референдуму щодо «приєднання» регіону до складу рф", - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що диякон активував профіль у забороненій соцмережі «Вконтакте» і від свого імені «репостив» заклики прокремлівських блогерів на підтримку фейкового плебісциту.

Коментуючи російські публікації, він агітував людей прийти на «виборчі дільниці» і «проголосувати» на користь країни-агресора.

Крім цього, у своїх «дописах» він заперечував існування українського народу, його мови і культури. Також клірик ставив під сумнів державний суверенітет і територіальну цілісність України у міжнародно визнаних кордонах. Матеріали для деструктивного контенту брав з пропагандистських пабліків російської соцмережі, у тому числі «русская весна».

Ініційована СБУ незалежна експертиза опублікованих матеріалів підтвердила підривну діяльність фігуранта.

Під час обшуків за місцем його проживання правоохоронці виявили комп’ютерну техніку з доказами злочинів.

Читайте також: Патріарша грамота про незалежність УПЦ МП потребує експертизи - митрополит Драбинко

Наразі клірику повідомлено про підозру за ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників),️ ч. 1 ст. 161 (умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, релігійної ворожнечі) Кримінального кодексу України.

Як повідомлялося, СБУ проводить обшуки в єпархіях УПЦ (МП) в різних регіонах України. У багатьох виявлені особи з громадянством рф, проросійська література та мільйони готівки. Сьогодні, 10 грудня, контррозвідувальні (безпекові) заходи тривають на об’єктах УПЦ (МП) у Харківській області.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-