У МВС спростували фейк про контрабанду української зброї до Фінляндії

У МВС спростували фейк про контрабанду української зброї до Фінляндії

Укрінформ
Інформація про канал контрабанди української зброї у Фінляндію є черговим фейком кремлівської пропаганди.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Міністерство внутрішніх справ України.

«Кремлівські пропагандисти охоче провокують створення небезпечних міфів та вигадок про процеси, які відбуваються в Україні. Зокрема, вони також охоче користаються плодами праці іноземних журналістів, які послуговуються неперевіреними джерелами, чутками з нетрів Інтернету, нелогічними припущеннями, думками афільованих з проросійськими силами експертів. Так відбуваються справжні інформаційні операції путінського режиму, аби спаплюжити імідж Української держави, передусім, в очах партнерів. Найсвіжіший приклад подібної інформаційної «багатоходівки» саме з таким очевидним прицілом з’явився у фінській пресі», — зазначили у відомстві.

За даними МВС, ідеться про інтерв’ю видання Yle зі старшим комісаром Національного бюро розслідування (Keskusrikospoliisi) Крістером Альгреном.

Журналіст стверджує, що цей посадовець говорить про наявність у кримінальної поліції Фінляндії інформації про ймовірность потрапляння призначеної для українських військових зброї до злочинних угруповань у цій країні. У матеріалі вказано, нібито ця зброя вже у Фінляндії, а також що її буцімто знаходили в інших скандинавських країнах.

«Суть контенту в тім, що допомога зброєю Україні, хоч і є доброю справою, але вона змінює безпекову ситуацію і додає роботи правоохоронцям», — зауважили в МВС.

Повідомляється, що Міністерство внутрішніх справ України негайно розпочало офіційно з’ясовувати правдивість викладених у згаданому матеріалі даних у своїх фінських колег. Останні заперечили існування фактів вилучення такої зброї українського походження на території Фінляндії.

Читайте також: Іспанські підручники з «російськими» Херсоном і Запоріжжям виявилися фейком роспропаганди

За інформацією МВС, згадане фінське видання вже готує відповідне розлоге заперечення, адже є всі підстави вважати, що викладені в статті дані є «дещо додуманими журналістом і не відповідають словам представника поліції, у якого брали інтерв’ю».

Відсутність інформації про існування подібного каналу нелегального переміщення зброї з України також підтвердили представники правоохоронних органів інших країн.

Для перевірки наведених в інтерв’ю фактів МВС України надіслало запит до Фінляндії, Швеції, Данії через комунікаційну систему Європолу.

Як повідомляв Укрінформ, у липні росія поширювала фейкові новини про начебто нецільове використання наданої Україні партнерами зброї, щоб зірвати її постачання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-