Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Пандемічний лікнеп: шо там з новими мутантами коронавіруса

Пандемічний лікнеп: шо там з новими мутантами коронавіруса

Укрінформ
Через радикальні мутації наш імунітет від ковіду не може стати стійким. Дякувати, що ковід хоча б мутує не з такою дикою швидкістю, як грип

Еволюція пандемічного короновіруса останнім часом ретельно відстежується рядом лабораторій по всьому світу. Зразки, взяті у хворих з різних країн та регіонів секвенують щоб порівняти їх геноми та з'ясувати як виникають та розповсюджуються різі мутації віруса.

Розроблена детальна номенклатура варіантів віруса, яка відображає хто від кого походить. Варіанти позначаються як "BA.2.3.20", де перші літери означають "базовий" варіант віруса ("альфа", "бета", "дельта", "омікрон", тощо), а цифри - його варіанти та суб-віріанти.

Деталі цієї номенклатури досить складні і не дуже цікаві, якщо ви не спеціаліст по еволюції вірусів. Нам достатньо знати, що актуальний зараз варіант омікрон в цій номенклатурі - це BA.щось.там.

Серед сотень варіантів, які гуляють світом, ВООЗ виділяє "варіанти, що викликають цікавість" (variants of interest), та "варіанти, що викликають стурбованість" (variants of concern). Перші - це кандидати на щось погане, а другі - це ті, які вже є цим поганим (швидко розповсюджуються, мають важчий перебіг, уникають імунітету та потенційно можуть викликати нову хвилю).

Зараз найбільшу стурбованість викликають нові "мега мутанти" омікрона, зокрема BA.2.3.20. Також виділили групу з п'яти схожих мутантів, яку обізвали "Пентагон" (BQ.1.1, BN.1, XBB, та різні BA.2.75.2*). Ця сімейка зараз претендує на лідерство у США, тому її вже встигли назвати "сполучені штами америки" (ги-ги!).

Весь цей зоопарк постійно мутує, рекомбінує та нерівномірно розповсюджується по країнам та регіонам. Він вже давно має досить мало спільного з теплим та ламповим старим варіантом "дельта", на основі якого були зроблені перші вакцини від ковіду. 

Вже доведено, що сучасні варіанти частково уникають імунітету від "дельти". Антитіла від неї можуть бути частково або зовсім не ефективними, але клітинна компонента імунітету все ще справляється і, у переважній кількості випадків, запобігає важкому перебігу хвороби. Однак, запобігти зараженню вона не може.

Імунітет від ковіду, нажаль, в цілому не дуже стійкий. Чим більше часу проходить з моменту вакцинації чи хвороби, тим менш дієвим є захист. Чому так - ніхто достеменно не знає, але це далеко не унікальне явище для респіраторних вірусів. Швидкі мутації грають в цьому явно не останню роль, але треба подякувати, що ковід мутує хоча б не з такою дикою швидкістю як грип.

Бустерні дози вакцини добре допомагають тримати імунну систему в тонусі, але старі вакцини від "дельти" вже геть не схожі на актуальні варіанти віруса. Вони все ще дають копняка імунітету і мають позитивний ефект, але вже не такий як хотілося б.

Нове покоління вакцин містить антигени і "дельти" і "омікрона" (тому вони називаються бівалентними), тому вони набагато ефективніші.

Наразі робити бустер варто лише новою бівалентною вакциною фірми Файзер (модерни в Україні зараз нема і не буде, наскільки я знаю). 

І стара і нова вакцини називаються "COMIRNATY", що викликає неабияку плутанину. Повна назва нової вакцини "COMIRNATY Original/Omicron BA.1", тому відрізнити її можна по слову "Omicron" на флаконі. Обов'язково звертайте на це увагу, бо у центрах вакцинації можуть бути взагалі не в курсі що саме їм завезли.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-