Перший курс із 15 вересня і лекції у суботу: що чекає на студентів цьогоріч

Перший курс із 15 вересня і лекції у суботу: що чекає на студентів цьогоріч

Укрінформ
Наразі вищим навчальним закладам в Україні рекомендовано встановити початок навчального року для першокурсників з 15 вересня.

Про це у ефірі всеукраїнського телемарафону заявив заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко, передає кореспондент Укрінформу.

«Що стосується першокурсників, то (рекомендація щодо – ред.) 15 вересня зумовлено особливостями цьогорічної вступної кампанії, відповідно до безпекової ситуації в країні. Вступна кампанія була трошки зміщена, і це 15 вересня – це компенсація, щоб нікуди не поспішали, щоб всі студенти склали НМТ. Щоб ми не втратили жодну дитину, ми рекомендували зараховувати їх і починати навчання вже з 15 вересня», - заявив він.

Читайте також: На сайті Міносвіти запрацював чатбот для допомоги вступникам

При цьому, говорячи про початок навчального року для студентів, заступник міністра освіти зазначив, що відповідно до Закону «Про вищу освіту», заклади вищої освіти мають високий рівень автономії – як управлінської, так і економічної.

Тобто остаточне рішення про початок навчального року буде залежати від керівника того чи іншого закладу освіти, уточнив Вітренко.

«І я впевнений, що наші ректори як високопрофесійні люди, зважаючи на безпекову ситуацію, на ситуацію, яку вони проаналізують з наявністю науково-педагогічних працівників, на ситуацію із студентами, зможуть прийняти зважене рішення щодо початку нового навчального року», - сказав чиновник.

Читайте також: Вступна кампанія: у соцмережах з’явилися фейкові акаунти нібито від Міносвіти

У свою чергу, говорячи про рекомендації почати навчальний рік з 15 серпня для старших курсів, він сказав, що за його інформацією, наразі багато закладів освіти розпочинають навчання саме 15 серпня.

«Але вони виводять на навчання тільки (студентів – ред.) тих спеціальностей, де висока питома вага дуальної освіти, де необхідно тренуватися і мати практику для студентів. А соціогуманітарні спеціальності вони будуть виводити на навчання 1 вересня і здебільшого у онлайн-освіті. Тобто, кінцевий результат і кінцева дата залежить саме від ректора», - поінформував Вітренко.

Відповідаючи на питання щодо безпекових рекомендацій і щодо того, скільки ВНЗ готові почати офлайн-навчанян, посадовець уточнив, що остаточної інформації щодо цього ще немає.

Читайте також: Правила вступу до вишів змінені лише на 2022 рік – Шкарлет

«Єдине, що я впевнений, - що ректорський корпус, враховуючи те, що у нас вісім років йде війна, готові до того, щоб забезпечити безпеку нашим дітям, нашим студентам і науково-педагогічним працівникам. Тому і рекомендації такі надані – щодо змінності, щодо можливостей розробити навчання по дням. Зокрема, саме з цього приводу ми рекомендуємо використовувати суботи, бо вони мають розвантажити аудиторії для студентів відповідно до кількості місць в укриттях», - уточнив заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, 26 червня у МОН заявили, що для шкіл навчання розпочнеться з 1 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-