Денісова закликає ООН та Червоний Хрест евакуювати захисників «Азовсталі» до третьої країни

Денісова закликає ООН та Червоний Хрест евакуювати захисників «Азовсталі» до третьої країни

Укрінформ
Омбудсмен з прав людини Людмила Денісова закликала ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста врятувати українських військових з Маріуполя та евакуювати до третьої країни.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини написала у Фейсбуці.

Денісова заявила, що російська федерація порушує права українських поранених військовослужбовців на доступ до медичної допомоги. Близько 600 поранених українських військових залишаються у надважких умовах на заводі “Азовсталь” у Маріуполі.

За її словами в одному приміщенні є кілька десятків двоярусних ліжок, інші поранені лежать просто на підлозі в умовах повної антисанітарії. Дуже багато людей помирає через те, що їм неможливо надати медичну допомогу.

Також уже немає медикаментів, їжі та води теж практично не залишилося. В госпіталі користуються водою, яку зливають з системи опалення.

Деносова нагадала, що агресор намагається штурмувати територію заводу "Азовсталь", постійно обстрілює з усіх видів озброєння: застосовує авіабомби, важку артилерію, танки.

Читайте також: росіяни пишуть «Help Mariupol» на авіабомбах, які скидають на Азовсталь

За словами омбудсмена, рф грубо порушує права поранених військових на життя та медичну допомогу, що гарантовані Гаазькими і Женевськими конвенціями. Зокрема, росія грубо порушує 12 статтю Конвенції про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях від 12 серпня 1949 року. Денісова звертається до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти порушень прав людини в Україні.

“Закликаю ООН і Міжнародний комітет Червоного Хреста врятувати життя наших захисників та забезпечити їх вивезення з Маріуполя усіма можливими засобами, у тому числі шляхом евакуації до третьої країни”, - заявила уповноважений ВР з прав людини.

Як повідомлялося, Україна долучає низку країн світу, серед яких Ізраїль, Швейцарія, Туреччина, Фінляндія, до процесу переговорів з росією щодо визволення військових з комбінату “Азовсталь” у Маріуполі.

В укриттях заблокованого заводу перебувають близько 600 тяжкопоранених бійців, яким через відсутність медикаментів і брак медиків не можуть надати належну допомогу. Територію меткомбінату постійно обстрілюють з усіх видів озброєння та намагаються штурмувати.

Віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявляла, що спецоперація з евакуації з Азовсталі розпочнеться з порятунку тяжкопоранених військовослужбовців та відбуватиметься в кілька етапів.

Читайте також: Туреччина запропонувала евакуювати поранених бійців із Маріуполя морем

Раніше Україна запропонувала росії обміняти тяжкопоранених бійців з Азовсталі на полонених росіян.

Туреччина запропонувала евакуювати морем поранених українських військових із Маріуполя, де вони понад два місяці тримають оборону на металургійному заводі “Азовсталь”. Проте позиція росії "змінюється щодня".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-