Зеленська оприлюднила поради психолога, як батькам відновити свій емоційний стан

Зеленська оприлюднила поради психолога, як батькам відновити свій емоційний стан

Укрінформ
Дружина Президента Олена Зеленська оприлюднила поради психологині Світлани Ройз, як батькам відновити свій емоційній стан.

Як передає Укрінформ, про це Зеленська написала у Телеграмі.

“Чи достатньо я хороша мама, якщо не можу втримати сльози при дитині? Чи достатньо я хороший батько, якщо постійно читаю новини замість книжки своєму малюку? Це, певно, сота доля питань українських батьків, що зараз не в змозі приділяти достатньо уваги дітям. ЮНІСЕФ УКРАЇНА зібрали поради психологині Світлани Ройз, які допоможуть сім'ям зрозуміти емоційний стан”, - ідеться у повідомленні.

Читайте також: У Європарламенті обговорили шляхи визволення з полону рф понад 500 українок

За словами Ройз, “ми усі зараз намагаємось витримати страшну напругу й сфокусовані на виживанні: від цього підвищується рівень кортизолу. Дитячі емоції – сльози, страх, капризи – додатково його підіймають. Заради безпеки дітей нам хочеться контролювати ситуацію – тому ми постійно перевіряємо новини, перемикатися складно. Тож і наші реакції на дітей зараз закономірно можуть бути різкішими”.

Читайте також: На тимчасово захоплених територіях загарбники зґвалтували 400 дітей і дорослих - Денісова

“Це нормально в ненормальних умовах, що у вас не вистачає терпіння. Тим паче, що навряд чи є час побути наодинці – без телефону та дітей – щоб відновитися”, – зауважила вона.

Ройз радить батькам при будь-якій можливості відпочивати.

“Потрібно пам'ятати, що війна сприяє і нашому регресу – багатьом з нас хочеться на ручки. Але “ручки” – це ми самі. І нам дуже важливо хоч на 2-5-15 хвилин робити паузи в читанні новин, і натомість обирати спілкування та турботу про себе”, - наголосила Ройз.

Вона радить потроху повертати малюка до звичних занять. Якщо дитина починає гратися й хоч на трішки зайнята улюбленою справою, потрібно спробувати підтримати її в цьому.

Читайте також: Група Tolk і БФ «Майбутнє – дітям» започаткували ініціативу для підтримки родин із дітьми

Як повідомляв Укрінформ, Зеленська надала поради батькам, як заспокоїти дитину у стані стресу. За словами першої леді, "спілкування з дітьми різного віку під час війни - це дуже важливо. Бо діти відчувають стрес, а батьки є саме тими людьми, які можуть їх заспокоїти". Зокрема дітям віком 0-3 років насамперед потрібно забезпечити присутність батьків та їхній тактильний контакт, діти віком 4-6 років часто відчувають безпорадність та безсилля, страх розлуки тощо. Вони потребують насамперед безпеки, тому батькам слід заспокоїти дитину, що і вона, і самі батьки в безпеці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-