Застосування російських слів замість українських у географічних назвах неприпустиме - Кремінь

Застосування російських слів замість українських у географічних назвах неприпустиме - Кремінь

Укрінформ
Застосування російських слів чи їх коренів замість українських у назвах географічних об’єктів, об’єктів топоніміки населених пунктів є порушенням чинного законодавства.

Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу мовного омбудсмена.

"Збройна агресія російської федерації проти України актуалізувала необхідність якнайшвидшого подолання наслідків російського імперського минулого та тривалого лінгвоциду росії проти української мови (зросійщення), одним з проявів якого є закорінення у назвах географічних об‘єктів та об‘єктів топоніміки населених пунктів російськомовних слів", - сказав Кремінь.

Згідно з Законом “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, географічні назви, а також назви скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів та інших об’єктів топоніміки населених пунктів виконуються державною мовою.

З огляду на це уповноважений наголошує, що застосування російських слів чи їх коренів замість українських у назвах географічних об’єктів, об’єктів топоніміки не відповідає чинному законодавству.

Читайте також: З 1 вересня російську можуть прибрати зі шкільної програми

Як повідомляв Укрінформ, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь запропонував замінити російську мову в школах іншими предметами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-