З 1 вересня російську можуть прибрати зі шкільної програми

З 1 вересня російську можуть прибрати зі шкільної програми

Укрінформ
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь запропонував з 1 вересня цього року замінити російську мову в школах іншими предметами.

Як передає Укрінформ, про це Кремінь повідомив у Фейсбуці.

“З нового навчального року в тих школах, в яких досі викладається така дисципліна, як “російська мова”, потрібно розглянути можливість заміни іншими предметами або шляхом збільшення частки вивчення наявних дисциплін”, - написав Кремінь.

Уповноважений із захисту державної мови поділяє застереження міністра освіти й науки Сергія Шкарлета, а також освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, що до кінця цього навчального року вчителів російської мови, якщо вони не викладали нічого іншого, можливо відправити на простій. А вже з 1 вересня предмет російська мова замінити іншими, збільшивши частку вивчення таких дисциплін: Історія України, Українська мова, Українська література, Математика та Англійська мова.

Читайте також: Українську мову вважають рідною 76% жителів країни - опитування

Уповноважений також наголосив на важливості перегляду навчальної програми із зарубіжної літератури, адже в ній досі велика увага приділяється вивченню російських письменників.

“Все це, звісно, в компетенції Міністерства освіти і науки, яке формує державну політику у своїй сфері. Але і вчителі, і батьки можуть виступати з подібними ініціативами. В нинішній трагічній реальності вилучення з ужитку всіх російських наративів - важлива справа. Саме зараз необхідно створити найкращі можливості для нашого майбутнього ренесансу. Ми - велика європейська нація, яка демонструє всьому світові, як треба боротись та перемагати”, - заявив Кремінь.

Читайте також: «Денацифікація» по-кремлівськи: росіяни оприлюднили програму геноциду українців

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні міністр освіти і науки Сергій Шкарлет поінформував, що близько 12 тис. шкіл і 3,5 млн учнів повернулися до навчання в Україні, де триває російська військова агресія. В умовах постійної загрози ворожих обстрілів більша частина освітніх закладів працює за змішаною чи дистанційною формою навчального процесу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-