Кремінь розповів, як можна замінити уроки російської мови в школах

Кремінь розповів, як можна замінити уроки російської мови в школах

Укрінформ
Батьки школярів можуть написати заяву до керівництва закладу освіти з проханням замінити російську мову на будь-який інший предмет.

Про це в ефірі телемарафону єдиних новин сказав уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передає Укрінформ

"Запропонувати чи замінити одну або іншу дисципліну іншими предметами – це, звичайно, компетенція батьківського колективу. У нас немає російськомовних шкіл, у нас є класи з тими чи іншими мовами навчання. Потрібно батькам написати заяву на адресу керівника закладу освіти і запропонувати, яку дисципліну вони хотіли би вивчати як факультатив. Російська мова в багатьох школах замінена додатковими заняттями з інших мов — німецька, французька, будь-яка інша. Я пропоную, що була збільшена кількість годин на історію України, українську літературу і, звичайно, на вивчення української мови. Це – основа основ і, зрештою, одна з тих дисциплін, яка взята за основу для складання зовнішнього незалежного оцінювання", – сказав Кремінь.

Читайте також: Примусова русифікація: для українських учителів готують «табори перекваліфікації» у Криму

Він нагадав, що Закон про освіту, ухвалений в 2017 році, визначає, що мовою навчання в закладах освіти в Україні є українська мова, в місцях компактного проживання національних меншин, корінних народів може обиратися мова навчання і мова вивчення, але для того, щоб підтримувати розвиток самої громади.

"Ніякого юридичного визначеного поняття "російськомовного населення" не існує. В 2014 році воно виникло на хвилі російської агресії і трансформувалося в концепт так званого руского міра. Тому сьогодні потрібно захищати громадян України, незалежно від того, якою мовою вони спілкуються", – наголосив Кремінь.

24 лютого президент росії путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-